Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

30·Απρ·2012 Fringe 4×20 «Worlds Apart»

Ο αναγνώστης Οδυσσέας βλέπει Fringe και γράφει γι αυτό.

It’s weird to think of never seeing them again. Knowing that they’re right there. So close. It’s not the kind of thing you forget

Συνήθως όταν φτάνουμε δυο επεισόδια πριν το φινάλε μιας σαιζόν μιλάμε με κλισέ του στιλ «τα πιόνια έχουν μπει στη θέση τους περιμένοντας την τελευταία κίνηση», «ξέρουμε πλέον ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί και τώρα είναι η ώρα της αλήθειας» και άλλα τέτοια. Εδώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Κανείς (εκτός από τους σεναριογράφους) δεν ξέρει αν όλοι είναι πράγματι στη σωστή τους θέση ή σε μια τελείως λανθασμένη που θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στους κόσμους της σειράς. Αν κάποιος κρίνει το τελευταίο επεισόδιο αυτόνομα θα θεωρήσει ότι η καταστροφή της γέφυρας ήταν αναγκαίο κακό. Θα μπορούσε μάλιστα να ήταν και το τέλος όχι μόνο της σαιζόν αλλά και όλης της σειράς. Ο καθένας επιστρέφει στο σύμπαν που προτιμάει έχοντας κερδίσει κάτι από την αλληλεπίδραση με τον όμοιο του χαρακτήρα. Ωραίο ακούγεται! Αν όμως συνδυάσει κανείς τα στοιχεία που έχουν μαζευτεί στα τελευταία επεισόδια μάλλον θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα και θα ξεκινήσει να κάνει περίεργες εικασίες.

Εν συντομία: Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του David Robert Jones είναι να συγχρονίσει τα δύο σύμπαντα ώστε να τα αναγκάσει να έρθουν το ένα πάνω στο άλλο με αποτέλεσμα μια τεράστια έκρηξη (ένα δεύτερο Big Bang) που θα καταστρέψει και τα δύο. Ήταν πάρα πολύ ωραίο το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές έκαναν ακριβώς τις ερωτήσεις που θα ήθελε να κάνει κι ο θεατής. Τι θα απογίνει ο Jones; Έχει φτιάξει μια ζώνη ασφαλείας, το μάτι του τυφώνα όπως αναφέρεται, θα επιβιώσει και θα καταλήξει να είναι κυρίαρχος ενός νέου σύμπαντος, καθώς και των δυνάμεων και των πλασμάτων αυτού. Για να καταφέρει αυτό τον συγχρονισμό των δύο κόσμων χρησιμοποιεί μικρές σεισμικές δονήσεις που προκαλούνται από τα παιδιά που είχαν πάρει μέρος στις δοκιμές του Κορτέξιφαν πριν 30 χρόνια στο Τζάκσονβιλ (αφού τα έχει στρατολογήσει στηριζόμενος στα λόγια με τα οποία μεγάλωσαν, ότι δηλαδή προετοιμάζονται για πόλεμο με την «άλλη» πλευρά). Για να τον εμποδίσουν να το καταφέρει αυτό οι πρωταγωνιστές μας αποφασίζουν να σταματήσουν την ένωση των δύο κόσμων καταστρέφοντας τη γέφυρα και όλα καταλήγουν σε ένα συγκινητικό φινάλε με δάκρυα και αποχαιρετισμούς.

Και εδώ γεννιούνται κάποια μεγάλα ερωτήματα. Αυτό που έγινε, η καταστροφή της γέφυρας, δεν ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει ο «από εκεί» Μπρόιλς για να σώσει το γιο του; Αντί δηλαδή να σώσουν τους δυο κόσμους σπάζοντας τη σύνδεση τους μήπως υλοποίησαν το (εναλλακτικό) πλάνο του David Robert Jones; Και πως συνδέεται με αυτά ο πιθανός μελλοντικός κόσμος που είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο; Άραγε αυτή η αλληλουχία των γεγονότων θα οδηγήσει στην επέμβαση των Observers στο όχι και τόσο μακρινό 2015; Μήπως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του Jones, των Observers και ίσως και του William Bell; Δε μπορεί να επανεμφανίστηκε τυχαία στο τελευταίο επεισόδιο!

Μέγιστη στιγμή του επεισοδίου, ίσως και της σαιζόν, η συζήτηση των δύο Γουόλτερ μέσα στη φυσούνα που συνδέει τους δύο κόσμους. Ένας μεγάλος ηθοποιός, δύο διαφορετικοί ρόλοι, δύο εκφάνσεις του ίδιου χαρακτήρα. Δεύτερη αγαπημένη εικόνα το αποχαιρετιστήριο νεύμα της «από εκεί» Άστριντ. Δευτερεύων ή μη χαρακτήρας είναι η αγαπημένη μου!

Μένουν δυο επεισόδια για το τέλος της σαιζόν και άλλα 13 του χρόνου για να απαντηθούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Τα σημαντικά τουλάχιστον! Όταν βλέπαμε Alias δεν αναρωτιόμασταν ποτέ γιατί γινόταν μια δεξίωση με χίλιους αγνώστους σε κάθε μέρος που φυλασσόταν μια συσκευή που όλες οι μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να αποκτήσουν. Έτσι και εδώ δε χρειάζεται να ψάχνουμε το γιατί το ένα σύμπαν ταλαντώνεται στην συχνότητα του «Ντο» και το άλλο στη συχνότητα του «Σολ». Απλά το δεχόμαστε για χάρη της δράσης και της γεμάτης οπτικών ερεθισμάτων εικόνας.

Observer’s appearance: Στο πάρκο στο Σίδνεϊ που συμβαίνει ένας από τους σεισμούς

Glyph Code: A L I V E


Tags: Fringe · Κριτική, Σχόλια: 5 Σχόλια


5 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 uqbar // 30 Απρίλιος, 2012 στις 17:06

  μα η συσκευή που θα έβαζε ο altbroyles στη μηχανή δεν ήταν για να την καταστρέψει και να κλείσει τη γέφυρα, αλλά για να προκαλέσει το collapse χρησιμοποιώντας τη γέφυρα, να ενωθουν καταστροφικά τα δυο συμπαντα. ενώ κλείνοντας τη μηχανή τα χωρίζεις και το collapse αποτρέπεται. αλλά θα δούμε..

 • 2 Νίκος // 30 Απρίλιος, 2012 στις 23:19

  Μου προκλήθηκε και μένα αυτή η απόρια με τη γέφυρα και το μηχανισμό που ο Jones έδωσε στον altbroyles. Ξαναβλέποντας τη συγκεκριμένη σκήνη απο το 4×18 είδα ότι δε μαθαίνουμε ποτέ τι θα προκαλέσει ο μηχανισμός του Jones στη γέφυρα, αφού στη δήλωση του altbroyles ότι η γέφυρα γιατρεύει το σύμπαν του, ο Jones του απαντά με την ειρωνική δήλωση: «δε χρειάζεται να σου θυμίσω ποιον γιατρεύω εγώ». Αυτό και μόνο αυτό, καμία περαιτέρω εξήγηση.
  Επίσης, πάνω που νόμιζα ότι μετά από εκείνη τη συζήτηση Σεπτέμβριου και Peter είχαμε κατασταλάξει σχετικά με τα διάφορα timelines, μετά τη συζήτηση των δύο Walter το ζήτημα ανέκυψε και πάλι.
  Τέλος, νομίζω πως μετά από πάρα πολύ καιρό εχουμε την ανάμειξη της πολιτικής (Ουάσινγκτον) στις υποθέσεις της ομάδας, η απουσία της οποίας πάντα μου φαινόταν περίεργη δεδομένου του τι διακυβεύεται από το τέλος της 2ης σαιζόν και μετά.

 • 3 uqbar // 1 Μάιος, 2012 στις 01:06

  @Νίκος
  δες τη σκηνή στο τελος του 4.18 – τo σκοπό του μηχανισμού του jones τον μαθαίνουμε από τον walter

  αυτό με την ουάσινγκτον μου φάνηκε πολύ αστείο, καλά, ΤΩΡΑ μας θυμήθηκαν?

 • 4 Οδυσσέας // 2 Μάιος, 2012 στις 13:49

  @Uqbar
  Νομίζω ότι είναι λίγο διφορούμενο το τέλος του 4.18 τώρα που έχουμε δει και το 4.20 οπότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, θα δούμε όπως είπες. Ο ακριβής διάλογος πάντως είναι:
  WALTER: No. That was just a start. Had Colonel Broyles uploaded this device into the machine, it would make it possible for Jones to do something much worse.
  OLIVIA: Like what?
  WALTER: He could collapse both universes.
  Δεν λέει ξεκάθαρα ότι η μηχανή θα κάνει τα δύο σύμπαντα να καταρρεύσουν, λέει ότι θα έκανε δυνατό για τον Jones να προκαλέσει την κατάρρευση των δύο κόσμων. Το αφήνει λίγο ανοιχτό δηλαδή.
  Κάτι άσχετο που παρατήρησα αλλά ξέχασα να αναφέρω, λογικά μάθαμε και το λόγο που οι δύο Lincoln Lee κατέληξαν είναι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες, είδαμε δηλαδή το διαφορετικό σημείο στην ιστορία τους που δε βρίσκανε στο 4.17. Αφού στον από εδώ κόσμο ο Nick Lane ήταν στα πειράματα του Κορτέξιφαν δεν γνώρισε ποτέ τον Lincoln όπως έγινε με τον «από εκεί» Nick Lane που γνώρισε τον Lincoln μέσω της αδερφής του. Σωστά;;

 • 5 aris // 3 Μάιος, 2012 στις 15:35

  και το ότι γνώρισε τον Nick Lane o απο κει Lincoln τον κάνει πιο δυναμικό και λιγότερο φλώρο από τον από δω; Δε νομίζω. Από την άλλη μήπως κλείνοντας τη μηχανή τελικά βοηθάνε τον jones αντί να τον αποτρέπουν; και καλά η μηχανή έκλεισε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να πηγαινοέρχεται από δω και απο κει! Τι λένε ότι θα τους λείψουν; (και μας θα μας λείψουν φυσικά) Πώς γινόταν τόσο καιρό που δεν είχαν ανακαλύψει τη μηχανη; Και μη ξεχνάμε την Ολίβια, μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα κόσμο στον άλλο, μήπως αυτή είναι το κλειδί; μήπως την χρησιμοποιήσει ο Jones για να επιτύχει το σκοπό του;Με τη βοήθεια του Μπελ ίσως;

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>