Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

22·Ιαν·2009 Lost 5×01 “Because you left”

Είχα φτάσει στα όρια της υπομονής μου με την οκτάμηνη αναμονή και τις λιγες παραπάνω ώρες που σίγουρα ταλαιπώρησαν κι εσάς. Τελικά ναι, το Lost είναι και πάλι εδώ και ξεκινάει δυνατά.

Lost 5x01 \

Η πρώτη εικόνα είναι ένα ψηφιακό ξυπνητήρι που δείχνει 8:14. Είναι του Δρ. Τσένγκ, που πηγαίνει να γυρίσει ως Μάρβιν Κάντλ το Orientation firm για τον σταθμό “Arrow”, όμως κάποιος τον διακόπτει γιατί κάτι έχει γίνει στο “Orchid”. Το γνωστό βανάκι τον οδηγεί εκεί όπου οι εργάτες (ένας από αυτούς είναι ο Φάραντεϊ) τον ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να σκάψουν άλλο, λιώνουν τα τρυπάνια. Ο Δόκτωρ τους εξηγεί ότι μέσα στο βράχο υπάρχει ενέργεια τέτοια, που θα τους επιτρέψει να στρεβλώσουν το χρόνο και αν απελευθερωθεί αυτή η ενέργεια, τότε ο Θεός να μας φυλάει. Στον ίδιο βράχο είναι και η ρόδα που γύρισε ο Μπεν.

Στο νησί, μετά τη μετακίνηση του επικρατεί χάος. Καταρχήν το φως είναι διαφορετικό. Ύστερα εξαφανίστηκε η κατασκήνωση.

 1. Σημείο στο χρόνο: πριν φύγει το ελικόπτερο, μετά την ανατίναξη της καταπακτής.
  • Όσοι βρίσκονταν στη βάρκα μετακινήθηκαν μαζί με το νησί, φέρνοντας τον Φαραντέι να εξηγεί στον κόσμο τι συμβαίνει. Λέει ότι μελετά το φαινόμενο ολόκληρη τη ζωή του (περισσότερα αργότερα) και τώρα το θέμα είναι ότι το άλμα δεν ήταν στιγμιαίο. Υπάρχει αστάθεια και θα πηδάει απρόβλεπτα μπροστά και πίσω στο χρόνο.
  • Ο Λοκ βλέπει το αεροπλάνο με την ηρωίνη να πέφτει. Μόλις το προσεγγίζει τον πυροβολεί κάποιος στο πόδι και πέφτει. Αυτός ο κάποιος είναι ο Ήθαν, που δεν καταλαβαίνει από που γνωρίζονται, αλλά πριν τον εκτελέσει – λάμψη.
 2. Σημείο στο χρόνο: πριν πέσει το αεροπλάνο, επί Ντέσμοντ να πατάει το κουμπί.
  • Τώρα η καταπακτή είναι εκεί, και ο Σώγιερ (ακόμα χωρίς πουκάμισο) χτυπάει την πόρτα με μανία για να πάρει κάτι να φάει. “It’s the ghost from Christmas future!” O Φαραντέι εξηγεί ότι δε γίνεται να αλλάξουν το μέλλον. Ο χρόνος είναι σαν σκοινί. Μπορείν να μετακινηθείς πάνω του αλλά όχι προς άλλη κατεύθυνση. Καλή η θεωρία, αλλά τι γίνεται όταν αρχίζει να αιμορραγεί η μύτη της αγαπημένης του Σάρλοτ; Αν κόλλησε κάπου (πώς μεταφράζεται το unstuck in time;) τότε δεν της μένει και πολύς καιρός. Οπότε ο Ντάνι χτυπάει την πόρτα και μόνος του και λέει στον Ντέσμοντ να πάει να βρει τη μαμά του στην Οξφόρδη — λάμψη. Ο Ντέσμοντ για κάποιο λόγο είναι ιδιαίτερος, βλέπει την ανάμνηση σαν όνειρο, και ανοίγει τα πανιά για Οξφόρδη.
  • Ο Λοκ παραμένει χτυπημένος και τον βρίσκει ο Ρίτσαρντ Άλπερτ. Τα άλματα δε φαίνεται να τους επηρεάζουν αυτούς. Ήξερε που να τον βρει, σαν να το έχει ξαναζήσει. Του περιποιείται την πληγή και του δίνει μια πυξίδα. Την επόμενη φορά που θα συναντηθούν, η πυξίδα θα είναι το σύνθημα τους. Καμμία σχέση με τη σκηνή των παιδικών χρόνων του Λοκ, όπου ο Ρίτσαρντ του έδειξε κάποια αντικείμενα να διαλέξει; Επίσης του λέει ότι πρέπει να γυρίσουν όοι όσοι έφυγαν από το νησί, και για να γίνει αυτό πρέπει να πεθάνεις, Τζων. Τι; Ώστε πρόκειται για θυσία; Και πώς έφυγε αυτός από το νησί, και κυρίως, πότε;

Τις σκηνές των Oceanic Six τις είχαμε δει στα sneak peaks.

 • Ο Μπεν και ο Τζακ τα λένε στο γραφείο κηδειών, μετά κάπου αλλού, και βλέπουν τον Χέρλι στις ειδήσεις.
 • Η Κέιτ τρομάζει με κάτι δικηγόρους που ζητούν τεστ DNA για να αποδείξουν ότι δεν είναι βιολογική μητέρα του Ααρών.
 • Ο Σαγίντ φέρνει τον Χέρλι στο κρυσφήγετο. Τους περιμενουν κάτι κακοί που τους καθαρίζει όλους ο Σαγίντ και το σκάνε. Κάτι παιδιά βλέπουν τον Χέρλι με ένα όπλο που μάζεψε από κάτω και τον κάνουν πρώτο ύποπτο για τους φόνους.
 • Η Σαν πάει να μπει στην πτήση για Λος Άντζελες και τη σταματάει η ασφάλεια. Τη βάζουν σε ένα δωμάτιο με τον Τσαρλς Γουίντμορ, που επιβεβαιώνει το κοινό τους ενδιαφέρον: Να σκοτώσουν τον Μπέντζαμιν Λάινους.

Παίρνω μια ανάσα και επιστρέφω με λίγα λόγια για το 5×02.


Tags: Lost · Κριτική, Σχόλια: 3 Σχόλια


3 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 Γιαννης // 23 Ιανουαρίου, 2009 στις 00:46

  Couchpotato γιατί δεν βρίσκω πουθενά το recap 5×0???

 • 2 Odyman // 23 Ιανουαρίου, 2009 στις 10:50

  Νομίζω ότι η ατάκα – όλα τα λεφτά ήταν του Σόγιερ¨- When are we now?

 • 3 couchpotato // 23 Ιανουαρίου, 2009 στις 23:56

  @Γιάννης: Δεν έχω ιδέα. Το χρειάζεσαι; Αν δεις το φινάλε του τέταρτου κύκλου πιστεύω ότι είσαι ΟΚ.

  @Odyman: Χαχα, ναι. Και που αποκαλεί τον Φάραντεϊ “Dilbert”.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>