Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

20·Απρ·2009 Από το παρελθόν: Buffy the Vampire Slayer 4ος κύκλος

Όλες οι σαιζόν μέχρι τώρα έχουν αρχίσει σε χαμηλές στροφές. Τα πρώτα επεισόδια είναι κυρίως χιουμοριστικά, με το Living Conditions να τα καταφέρνει λίγο καλύτερα από τα άλλα. Η Μπάφι αρχικά δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί στο πανεπιστήμιο, και για αρκετό καιρό παλεύει να βρει τη θέση της. Mέχρι που αρχίζει η βασική υπόθεση του κύκλου, η Πρωτοβουλία.

Η Πρωτοβουλία είναι μια μυστική στρατιωτική οργάνωση που λειτουργεί στα υπόγεια του κολεγίου του Σάνιντεϊλ με επικεφαλής την αγαπημένη καθηγήτρια ψυχολογίας της Μπάφι. Αρχικά φαίνεται ότι είναι μια βάσιμη εναλλακτική, αφού μαζεύουν τους βρυκόλακες και τους βάζουν ένα τσιπ στον εγκέφαλο που τους καθιστά ανίκανους να πειράξουν οποιονδήποτε. Όμως αποδεικνύεται ότι έφτιαχναν τον Άνταμ, ένα ον-συρραφή από ανθρώπους, βρυκόλακες, δαίμονες και τεχνολογία που ζωντανεύει, αποδρά, και τον κυνηγά η scooby gang στο δεύτερο μισό της σαιζόν. Η τελική  του καταστροφή έρχεται μόνο από τα μαγικά της Γουίλοου, που ενώνει στο σώμα της Μπάφι τις ικανότητες όλης της παρέας για να καταστρέψει τον Άνταμ στο προτελευταίο επεισόδιο, που σημαίνει και το τέλος της Πρωτοβουλίας.

Η προσωπική ζωή της Μπάφι περνάει κρίση, μέχρι που γνωρίζει τον Ράιλι, τον φοιτητή τη μέρα – στρατιωτικό και πρωτοκλασσάτο μέλος της Πρωτοβουλίας τη νύχτα. Ο Ράιλι είναι καλός, ευγενικός, δυνατός, όμορφος, θαρραλέός, και λατρεύει την Μπάφι. Όμως δεν είναι Έιντζελ. Η σχέση τους συνεχίζεται και δυναμώνει μέχρι το τέλος της σαιζόν.

Ο Σπάικ επιστρέφει στο προσκήνειο. Πολύ σύντομα πέφτει θύμα της πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα να τον πιάνει τρομερός πονοκέφαλος κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει κακό σε άνθρωπο. Μάλιστα το διαπιστώνει για πρώτη φορά όταν πάει να τραφεί από τη Γουίλοου, και ακολουθεί ένας διασκεδαστικός διάλογος μεταξύ τους, ότι είναι η πρώτη φορά που του συμβαίνει κτλ. Στη συνέχεια η παρέα αναλαμβάνει απρόθυμα να τον φροντίζει, μια που δεν αποτελεί πλέον απειλή. Τον αναλαμβάνει ο Ζάντερ, που συντηρείται κάνοντας διάφορες δουλειές έχοντας στο πλευρό του την πρώην δαίμονα Άνυα.

Η Γουίλοου ζει τις μεγαλύτερες αλλαγές της ζωής της. Στο Wild at heart o Oζ περνάει μια κρίση συνείδησης και την εγκαταλείπει για να μην της κάνει κακό, σαν καλός λυκάνθρωπος. Η ξαφνική του αποχώρηση την αφήνει σε άσχημη κατάσταση, και μια αναστατωμένη μάγισσα μπορεί να κάνει μεγάλο κακό, ακόμα και στους φίλους της (Something Blue). Αργά ή γρήγορα συμφιλιώνεται όμως με την ιδέα, σε βαθμό που όταν ο Οζ επιστρέφει πλέον ικανός να ελέγξει τον εαυτό του, εκείνη είναι ήδη αλλού. Η σκηνή του τελικού χωρισμού τους στο βανάκι (Νew Moon Rising) είναι από τις πιο συγκινητικές ολόκληρης της σειράς. Η Άλισον Χάλιγκαν έχει το κλάμα στο μανίκι. Και όταν λέει ότι είναι αλλού το εννοεί! Η νέα της σχέση είναι η μάγισσα Τάρα, επιβεβαιώνοντας τις νύξεις για τις προτιμήσεις της που είχαν αρχίσει από το alter ego της, την βαμπίρισσα στο Doppelgangland (3×16), αν δεν κάνω λάθος.

Η όλη ιδέα για την Πρωτοβουλία δεν ήταν και η καλύτερη που είχαν ποτέ, και κάτι έλειπε από τον “κακό” της σαιζόν. Φαινόταν ότι υπήρχε τρόπος να τον νικήσουν, και η κορύφωση δεν ήταν όσο μεγάλη θα μπορούσε. Από την άλλη ο ρόλος του Σπάικ ήταν εντελώς αψυχολόγητος. Έχεις έναν μεγάλο κακό, που τον έχει νικήσει η Μπάφι πολλές φορές στο παρελθόν, όμως πάντα επιστρέφει με νέο σχέδιο να την σκοτώσει. Και επειδή για τεχνητούς λόγους δεν μπορεί τον παιρνεις σαν pet; Δίνει μια κωμική νότα που δεν ξέρεις πως να την αντιμετωπίσεις. Θέλεις τον Σπάικ κακό, τον θέλεις αστείο, αλλά όχι στο σπίτι του Τζάιλς. Ύστερα σε αρκετά επεισόδια είχαν crossover από το Angel, που δεν τα καταλαβαίνεις εντελώς αν δε βλέπεις παράλληλα και την πρώτη σαιζόν εκείνης της σειράς. Μια που δεν το έκανα, ήταν λίγο ενοχλητικό. Και έχεις και αρκετά filler, σαν το απαράδεκτο Beer Bad.

Παρά τις αρκετές αδυναμίες, ο τέταρτος κύκλος θα μείνει στην ιστορία για το Hush, το μοναδικό που κέρδισε υποψηφιότητα για Emmy, και δικαίως. Ο Τζος Γουίντον έγραψε και σκηνοθέτησε το επεισόδιο, αποδεικνύοντας τι μπορεί να κάνει όταν έχει κέφια. Στο μεγαλύτερο μέρος δεν υπάρχει καθόλου ομιλία, αφού οι δαίμονες της εβδομάδας έκλεψαν όλες τις φωνές του Σάνιντειλ για να μπορεσουν ανεμπόδιστοι να τραφούν από τις καρδιές των ανήμπορων κατοίκων. Μακράν το καλύτερο επεισόδιο μέχρι τώρα. Αριστοτεχνικό, ανατριχιαστικό, και απλά τέλειο.

Αξίζει ειδική αναφορά και στο φινάλε. Το Restless είναι ένα επεισόδιο σε τέσσερα μέρη, που δείχνει τους εφιάλτες της Γουίλοου, του Ζάντερ, του Τζάιλς και της Μπάφι, όπου πρωταγωνιστεί μια πρωτόγονη δύναμη: η πρώτη σφαγιαστής.


Tags: Buffy the Vampire Slayer · The Office · βίντεο · Κριτική, Σχόλια: 1 Σχόλιο


1 Σχόλιο μέχρι τώρα

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>