Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

10·Μαΐ·2009 Dollhouse 1×12 “Omega”

Τελικά υπάρχει ψυχή; Σήμερα η νευροβιολογία μας λέει ότι ο νους του ανθρώπου είναι ηλεκτροχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα κύτταρα του εγκεφάλου μας και ότι η ζωή είναι μεταβολισμός. Από την άλλη ο Γουίντον υποστηρίζει με θέρμη την ύπαρξη της, τόσο στα Buffy/Angel όσο και τώρα στο Dollhouse. Λέει λοιπόν ότι ο άνθρωπος είναι το σώμα, οι αναμνήσεις του, και κάτι τρίτο, η άυλη ουσία του, που είναι άφθαρτη και αθάνατη. Ούτε η κορυφαία τεχνολογία του Τόφερ δεν κατάφερε να την αφαιρέσει από τους actives, και στο φινάλε παρακολουθούμε τις συνέπειες.

dollhouse1x12

Πάρε το ξέσπασμα του Άλφα για παράδειγμα. Δεν ήταν ξαφνικό, ούτε οφείλεται σε δυσλειτουργία του εμφυτεύματος. Στην προηγούμενη ζωή του ο Άλφα ήταν ψυχοπαθής. Είχε απαγάγει ένα κοριτσάκι και ο μόνος λόγος που δεν το σκότωσε ήταν ότι τον πρόλαβαν. Ως active συνέχισε τα προβλήματα, τόσο στις αποστολές του όσο και στην ουδέτερη κατάσταση. Είχε εμμονή με την Έκο, και χάραξε την Ουίσκι για χατήρι της. Τον έφεραν στο εργαστήριο σε έξαλλη κατάσταση για να τον προετοιμάσει ο Τόφερ για την σοφίτα, όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Του εμφύτευσαν κατά λάθος 48 διαφορετικές προσωπικότητες, όλες όσες είχε χρησιμοποιήσει όσο ήταν στο κουκλόσπιτο. Ο Άλφα την είδε Θεός, τους σκότωσε όλους και κατέστρεψε τη σφήνα με την αληθινή του προσωπικότητα. Ποτέ δεν ξέχασε την Έκο, και η επιστροφή του είχε σαν μοναδικό σκοπό να την κάνει ίδια με εκείνον και να ταξιδέψουν μαζί στο ηλιοβασίλεμα.

To Omega είναι μια ιδανική πλατφόρμα για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του ο Άλαν Τούντικ. Μας βοήθησε να δούμε καθαρά την κάθε προσωπικότητα που ερχόταν στο προσκήνειο, και ήταν απόλαυση να τον παρακολουθείς. Όταν ήρθε η Έκο στην ίδια κατάσταση η διαφορά ήταν μεγάλη. Το λέγαμε από την αρχή ότι η Ελάιζα Ντούσκου έχει περιορισμένη ερμηνευτική γκάμα, και η σύγκριση δεν τη συνέφερε καθόλου. Δεν είδαμε καμμία από τις προσωπικότητες της να βγαίνει στην επιφάνεια. Στην περίπτωσή της ξύπνησε η Έκο, που δεν είναι άλλη από την Φέιθ. Δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο.

Όπως είχαμε μαντέψει στο προηγούμενο επεισόδιο, η Ουίσκι ήταν παλιά active. Πρόκειται για την κοπέλα που γνωρίζαμε ως γιατρό Σώντερς. Το κουκλόσπιτο χρησιμοποιεί τις “χαλασμένες” κούκλες για προσωπικό; Τότε κάτι θα κάνει και με τον Βίκτωρ.

Φαίνεται ότι πετσόκοψαν τη σκηνή της καταδίωξης στο τέλος. Πώς ξέφυγε ο Άλφα, και τι απέγιναν οι δυο κοπέλες, η Σιέρα και η Νοβέμπερ, που έστειλαν να τον πιάσουν; Στο σενάριο υπάρχουν αρκετές σκηνές που μάλλον θα δούμε στο DVD. Η καταξίωξη είναι πολύ μεγαλύτερη, οι κοπελιές τον φτάνουν, αλλά ο Άλφα γνωρίζει πολλά μυστικά. Χρησιμοποιεί την κωδική φράση-κλειδί (εκείνη με τα λουλούδια στο βάζο) για να στρέψει τη μια εναντίον της άλλης και ο Μπόιντ αναγκάζεται να τους πει να πάνε για θεραπεία για να γλιτώσει τα χειρότερα.

Όσο για την επιλογή του Μπάλαρντ, δεν την καταλαβαίνω. Συμφωνεί να δουλέψει για το κουκλόσπιτο με τον όρο να ελευθερώσουν τη Νοβέμπερ από το συμβόλαιο της. Ας δεχτούμε ότι δε διάλεξε να σώσει την Έκο. Γιατί ένιωσε την ανάγκη να κάνει τέτοια συναλλαγή; Φαίνεται ότι έχει πλέον όλα τα στοιχεία για να φέρει την υπόθεση στο FBI και να καταστρέψει ολόκληρο το οικοδόμημα, και δεν εξηγήθηκε αρκετά τι τον οδήγησε στην απόφαση του. Οι θεωρίες σας είναι ευπρόσδεκτες.

Όλα αυτά με “πέταγαν έξω” από το επεισόδιο. Ήθελα πολύ να λατρέψω το φινάλε, δυστυχώς ήταν απλά ΟΚ. Έχω ήδη πει τη γνώμη μου σχετικά με την ανανέωση της σειράς, οταν έχουμε νεότερα θα τα διαβάσεις εδώ.


Tags: Dollhouse · Κριτική, Σχόλια: Καθόλου σχόλια


Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα

  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια...
    Συμπληρώστε την παρακατω φόρμα για να αποστείλετε ένα.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>