Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

11·Αυγ·2009 Από το παρελθόν: Buffy the vampire slayer 7ος κύκλος

Η επιστροφή της Μπάφι από το θάνατο έφερε μια αναστάτωση στην ισορροπία του καλού με το κακό. Υποψήφιες slayers σε όλο τον κόσμο δολοφοντούνται συστηματικά, μαζί με τους αντίστοιχους watchers. Ο Τζάιλς μαζεύει όσες γλιτώνουν στο Σάνιντεϊλ για να μείνουν ενωμένες. Το hellmouth βράζει, και το πρώτο κακό χτίζει στρατό από Τούροκ-Καν, κάτι αρχαίος βρικόλακες που δε σκοτώνονται με τους κλασσικούς τρόπους.

buffy-7

Η έμβομη σαιζόν βρίσκει τη συγγραφική ομάδα ορφανή, μια που ο Τζος Γουίντον περνούσε το χρόνο του με το καινούριο του παιχνιδάκι, το Firefly. Άραγε αυτό έφταιξε; Στην έκτη σαιζόν είχαν προλάβει να φέρουν τους χαρακτήρες σε περίεργα σημεία, με αποτέλεσμα τώρα να μην τους αναγνωρίζουμε. Και άντε να το μαζέψεις.

Ως τελευταία σαιζόν όφειλε να έχει το κάτι παραπάνω. Στην τελική μάχη η Μπάφι έπρεπε να ηγηθεί, να θυσιάσει τα πάντα, και να πολεμήσει για τη ζωή της. Αυτό τουλάχιστον λέει η θεωρία. Όμως πώς προετοιμάζεις μια μάχη για 21 επεισόδια; Η επιλογή του “πρώτου κακού” ήταν μεν ορθή, όμως είχε το βασικό πρόβλημα: πως το πολεμάς; Χρειαζόταν κάτι με πρόσωπο, κάτι που θα μπορούσε να πλακώσει στο ξύλο η Μπάφι. Όταν το συνειδητοποίησαν εμφάνισαν τον Κέιλεμπ (Νέιθαν Φίλιον). Ήταν όμως πολύ λίγο, πολύ αργά. Η σαιζόν κόντευε να τελειώσει και η Μπάφι δεν ετοίμαζε ολόκληρο στρατό για έναν Κέιλεμπ. Με λίγα λόγια, τον είχε εύκολα.

Διάφορα ερωτηματικά γεννιούνται βλέποντας την κορύφωση του φινάλε. Πως καταφέρνουν να σκοτώνουν τα Τουροκ-Καν αριστερά και δεξιά, ενώ νωρίτερα είχαν χρειαστεί μερικά επεισόδια για να εξολοθρεύσουν ένα όλες μαζί. Ύστερα, είχε δικαίωμα η Μπάφι να ενεργοποιήσει όλες τις potentials; Από τη μια βρίσκονταν ήδη σε κίνδυνο, και χωρίς την έξτρα δύναμη της slayer πήγαιναν σαν τα πρόβατα στη σφαγή. Όμως δεν πρόκειται μόνο για εκείνες που είχαν μαζευτεί στο Σάνιντεϊλ. Το ξόρκι ενεργοποίησε χιλιάδες κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αποκαλύπτεται στην όγδοη σαιζόν, δηλαδή στα κόμιξ. Είχε δίκιο να το κάνει; Δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Ο ρόλος που έπαιξε ο Σπάικ στο φινάλε έδωσε νόημα στη θλιβερή του ύπαρξη, και έπρεπε να μείνει έτσι. Έφυγε σαν champion, και δικαιολόγησε στιγμιαία την αδικαιολόγητη εμμονή της Μπάφι μαζί του σε ολόκληρη τη σαιζόν. Είχε άδικο και το έβλεπαν όλοι. Αν δεν ήταν τόσο αγαπητός στους φανς, ο Σπάικ έπρεπε να είχε αποκεφαλιστεί εδώ και πολύ καιρό. Γι αυτό και η εμφάνιση του την επόμενη χρονιά στο Angel έκοψε κάτι από τη θυσία. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος, γι αυτό και δε ήθελε να μάθει η Μπάφι ότι δεν είναι νεκρός.

Το 7×17 “Lies my parents told me” ολοκληρώνει την σύχγιση μου σχετικά με το τι εστί βρυκόλακας. O Σπάικ γίνεται sair της μητέρας του για να τη σώσει από την εκφυλιστική αρρώστια που υπέφερε. Δηλαδή ως βαμπίρ εξακολουθεί να θρέφει τρυφερά αισθήματα για μια γυναίκα για την οποία ο δαίμονας μέσα του δεν έπρεπε να συγκινείται. Στο 2×07 “Lie to me” η Μπάφι είχε πει για τη μετατροπή You die, and a demon sets up shop in your old home; it walks like you and it talks like you – but it’s not you. Αυτό διαπίστωσε και ο Σπάικ και την αποτέλειωσε τη μαμά. Ακόμα δηλαδή και αν πάρει την ψυχή του πίσω, είναι ένας βρυκόλακας με ψυχή, δεν επιστρέφει ο παλιός εαυτός του θνητού ανθρώπου. Γι αυτό και ο Αντζέλους με ψυχή γίνεται Έιντζελ και όχι Λίαμ. Γιατί όμως, τι είναι αυτό που λείπει;

Θα συνεχίζω τη γκρίνια με τη σχέση της Γουίλοου με την Κένεντι, έναν χαρακτήρα απίστευτα εκνευριστικό και αντιπαθητικό. Και συνεχίζεται αυτή η ιστορία και στα κόμιξ, αν έχουν το θεό τους.

Αλλά τι τα θες, φτάσαμε στο τέλος ενός υπέροχου ταξιδιού. Το μόνο σίγουρο ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με το buffyverse. Όσο υπάρχουν τα καταπληκτικά κόμιξ της season 8 θα μείνει άσβεστο το ενδιαφέρον για τους χαρακτήρες που αγαπήσαμε, και ας είναι η ίδια η Μπάφι αρκετά χαμηλά στη λίστα. Ο Γουίντον και η παρέα του κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κόσμο με τους δικούς του κανόνες, και να μιλήσουν μέσα από αυτό για ότι πιο καθημερινό και άμεσο απασχολεί τις ηλικίες των ηρώων του. Δίνουν μαθήματα σεναρίου, διδάσκουν τι είναι character arc, story arc σε όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει. Μας λένε ότι κάθε δράση έχει μια αντίδραση, και τίποτα δεν είναι χωρίς συνέπειες. Χρησιμοποιούν αποκλειστικά δική τους γλώσσα που είναι τόσο χαριτωμένη, που χαμογελάμε όταν την εντοπίζουμε στα πιο άσχετα μέρη.  Μας έκαναν fanboys (και -girls) και απαξ και γίνεις, παραμένεις για μια ζωή.


Tags: Buffy the Vampire Slayer · Κριτική, Σχόλια: Καθόλου σχόλια


Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα

  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια...
    Συμπληρώστε την παρακατω φόρμα για να αποστείλετε ένα.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>