Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

23·Ιαν·2010 Friday Night Lights 4×10 “I Can’t”

I don’t want you worrying about me.

fnl-4x10

Το Friday Night Lights έχει συνήθεια να δείχνει εφήβους που μεγαλώνουν μόνοι τους. Ο Ματ, ο Βινς, η Μπέκι  είναι θέμα τύχης και συγκυριών το που θα καταλήξουν.

Ο Βινς βρίσκει τη μητέρα του αναίσθητη από υπερβολική δόση. Είναι το προειδοποιητικό καμπανάκι για να κάνουν κάτι δραστικό, και η μοναδική λύση είναι το κέντρο αποτοξίνωσης. Οι δημόσιες κλινικές έχουν μεγάλες λίστες αναμονής, και για να να τη βάλει σε μια ιδιωτική το κόστος είναι υψηλό. Ο Βινς κάνει το σωστό και ζητάει βοήθεια από τον Βέρτζιλ, σαν προκαταβολή από το μισθό του. Όμως το ποσό είναι μεγάλο και ο Βέρτζιλ απλά δεν έχει τα λεφτά. Του λέει τα σωστά λόγια

I’m saying no to the money, but not to you. I’m proud of you for coming to me and asking me, ’cause I know it ain’t easy. And I know you trying to do something with your life now. And I want you to know, I believe in you. We’ll figure this out.

Όμως το παιδί επείγεται, και στρέφεται στη συμμορία για υποστήριξη. Με το αζημίωτο φαντάζομαι.

Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ζητούσε τα χρήματα από τον Έρικ. Την τελευταία φορά που στράφηκε σε εκείνον για βοήθεια του βρήκε δουλειά. Μάλλον θα έκανε ότι και ο Βέρτζιλ. Είναι κρίμα για τον Βινς που τα πήγαινε τόσο καλά να ξαναπέσει στις κακιές παρέες, γιατί αποδεικνύεται ότι η φτώχεια δεν παλεύεται. Πόσο μάλλον από ένα παιδί που όσο ανεξάρτητο και αν φαίνεται δεν παύει να είναι παιδί. Στη σκηνή του νοσοκομείου φαίνεται πολύ καθαρά αυτό. Τον πιάνει το παράπονο και κλαίει, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ότι η αδυναμία της μητέρας το δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο.

Μεγάλες αποφάσεις καλείται να πάρει και η Μπέκι. Ήταν το επεισόδιο της και θα το ευχαριστιόμουν περισσότερο αν είχα οποιοδήποτε ενδιαφέρον για αυτόν τον χαρακτήρα. Ο Ρίγγινς την φέρνει στην Τάμι για να τη συμβουλέψει. Εκείνη της εξηγεί τις επιλογές της, αλλά και ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να μιλήσει στη μητέρα της. Η μητέρα της έχοντας ζήσει ακριβώς την ίδια κατάσταση δε συζητάει άλλη λύση πέρα από την έκτρωση. Αυτό σίγουρα πληγώνει την Μπέκι, που νιώθει ότι είναι βάρος και ότι κατέστρεψε τη ζωή της μαμάς της. Η ίδια θέλει να είναι καλύτερη, θέλει να μεγαλώσει το μωρό και να το αγαπήσει όπως του αξίζει, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί. Έτσι συμφωνεί να προχωρήσει με την επέμβαση.

Είναι ενδιαφέρουσα η αντίθεση των αντιδράσεων των δύο γυναικών. Η Τάμι είναι πιο ψύχραιμη και συνεννοήσιμη, όμως για να είμαστε δίκαιοι είναι πιο εύκολο να πεις και να κάνεις το σωστό όταν πρόκειται για κάποιον ουσιαστικά άγνωστο. Επίσης ενδιαφέρον είναι που ο Τιμ ήξερε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει ο ίδιος και έκανε ότι καλύτερο μπορούσε.

Στο μεταξύ ο Λουκ παλεύει κι εκείνος με τα νέα, και τα ανακοινώνει στους γονείς του. Αν κρίνει κανείς από τις δύο σκηνές που είχαν, μάλλον πρόκειται για ευσεβείς καθολικούς που δε θα πάρουν πολύ καλά τα νέα της κατάληξης της εγκυμοσύνης.

Όταν άρχιζε το επεισόδιο σκεφτόμουν ότι φέτος έχουμε δει πολύ λίγο φούτμπολ και πως μου λείπει. Πού να καταλάβαινα και τους κανόνες. Λίγα πράγματα είδαμε πάλι: τον Βέρτζιλ να υποδεικνύει στον κόουτς ότι πρέπει να αφήσει τον Βινς ελέυθερο να ακολουθήσει το ένστικτό του στο γήπεδο, και να βγαίνει αληθινός.

Τα αδέρφια Ρίγγινς συμφωνούν να σταματήσουν τις παρανομίες. Έβγαλαν αρκετά λεφτά αλλά πλέον το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχω εμπιστοσύνη στον Μπίλι ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, ούτε στον τύπο που δε θυμάμαι το όνομα του ότι θα τους αφήσει να ξεμπλέξουν τόσο εύκολα.

Η Τζούλι φέρνει στο σπίτι για δείπνο τον ξανθό από το Harper’s Island, και είναι πλέον σαφές ότι δε θα μπει στο σπίτι του κόουτς γαμπρός άσχετος από φούτμπολ. Ο καημένος ρωτούσε πώς παίζουν μέσα στη βροχή και ο Έρικ τον κοίταζε σαν να ήταν τρελλός. Η Τζούλι ωστόσο φαίνεται συνεπαρμένη με τις εμπειρίες και τα ταξίδια του και έτοιμη είναι να τον ακολουθήσει.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το FNL δεν εξαιρετικά καλογραμμένο, αλλά σίγουρα το δράμα δουλεύει καλύτερα με χαρακτήρες που αγαπάς. Συγκρίνεται ένα επεισόδιο του Ματ με ένα επεισόδιο της Μπέκι; Δε συγκρίνεται. Επίσης, περισσότερο φούτμπολ παρακαλώ.

Εσάς πώς σας φάνηκε;


Tags: Friday Night Lights · Κριτική, Σχόλια: 1 Σχόλιο


1 Σχόλιο μέχρι τώρα

  • 1 loser // 23 Ιανουαρίου, 2010 στις 15:07

    το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν μου άρεσε καθόλου, το κλασσικό Αμερικάνικο πρόβλημα της έκτρωσης μονοπωλεί το ενδιαφέρον και για άλλη μια φορά το φούτμπολ και η ομάδα στο πουθενά!
    Πραγματικά το θεωρώ από τα χειρότερα επεισόδια του FNL
    Ελπίζω να μην συνεχιστεί έτσι……

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>