Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

25·Φεβ·2010 Lost 6×05 “Lighthouse”

– She’s kind of not invited.
– I’m inviting her.

lost-6x05

To Lighthouse είναι Jack-centric, ακολουθώντας την ίδια σειρά με την πρώτη σαιζόν (Κέιτ-Λοκ-Τζακ). Αν το συνεχίζουν έτσι το επόμενο θα ανήκει στη Σαν.

Ο Τζέικομπ μου άρεσε σήμερα. Ο Χέρλι του βγάζει μια πιο ανάλαφρη πλευρά. Αποκαλύπτει ότι κάτι πρέπει να κάνει ο Τζακ, αλλά πρέπει να το βρει μόνος του γιατί είναι ξεροκέφαλος και αποκλείεται να τον ακούσει αν του το υποδείξει. Τον παρακολουθεί από μικρό και τον ξέρει σαν κάλπικη δεκάρα. Μόνο που εκείνος ο Τζακ δεν έχει σχέση με τον τωρινό. Ο άνθρωπος ήρθε χαμένος και έτοιμος να πιστέψει. Αν του εξηγούσε ο Τζέικομπ το μεγάλο σχέδιο πολύ πιθανόν να συμμετείχε πρόθυμα. Εκτός αν δε συμφωνεί.

Γιατί δεν είχαν δει μέχρι τώρα το φάρο; Γιατί δεν τον έψαχναν, λέει ο Χέρλι. Μήπως το νησί έχει την ιδιότητα να κρύβει και να εμφανίζει πράγματα; Σαν την καλύβα του Τζέικομπ;

Τσάμπα χαρήκαμε. Η Κέιτ έχει αριθμό, το 51. Δεν είναι διεγραμμένο το όνομα της. Το 51 όμως δεν είναι και ένας από τους γνωστούς αριθμούς. Ούτε το Τζόκερ φτάνει μέχρι εκεί. Φαντάσου.

Νοσταλγική η σκηνή που βρίσκουν τη σπηλιά από την πρώτη σαιζόν. Ο Αδάμ και η Εύα είναι ακόμα εκεί, και ο Χέρλι αναρωτιέται μήπως είναι κανένας δικός τους που έχει ξεμείνει από κανένα ταξίδι στο χρόνο. Μου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά κάτι δε μου κάθεται καλά.

Να υποθέσω ότι το μεγάλο κακό που θα χτυπήσει τον Ναό είναι η Κλαιρ και ο φίλος της;

Και μια που είπα φίλος, μπερδεύτηκα πάλι. Η Κλαιρ δείχνει να καταλαβαίνει ότι ο Λοκ δεν είναι ο Λοκ αλλά ο MIB, τον οποίο αποκαλεί “φίλο” της. Όμως προηγουμένως είχε αναφερθεί στον πατέρα της. Υποννοεί ότι ο Κρίστιαν δεν ήταν ο MIB; Γίνεται κι άλλη αναφορά από τον Τζακ, που μας θυμίζει ότι ο Κρίστιαν δεν ήταν στο φέρετρο. Και όπως είδαμε με τον Λοκ, ο ΜΙΒ δε χρειάζεται το νεκρό σώμα για να το χρησιμοποιήσει. Οπότε τι παίζει με τον Κρίστιαν; Δεν το πιστεύω ότι ξανασυζητάω θέματα που τα θεωρούσα λυμένα.

lost-6x05-squirrel-baby

Για να επιστρέψω στην Κλαιρ, είναι λίγο σαλταρισμένη αλλά όχι πολύ. Συζητάει άνετα, και θυμάται τα πάντα. Λίγο αιμοσταγής μας έγινε, κατά τα άλλα παλεύεται αν δεν έχεις πρόβλημα με τις χειροτεχνίες της. Μόνο το ότι εγκατέλειψε το μωρό της δείχνει να έχει ξεχάσει.

Τι είπε ο Ντόγκεν στον Χέρlι που ήταν τόσο προσβλητικό αγαπητό μου ίντερνετ; “Είσαι τυχερός που πρέπει να σε προστατεύσω, αλλιώς θα σου έκοβα το κεφάλι.

Γενικά παίζουν πολύ με καθρέφτες και ανταλακλάσεις. Ο Τζακ βλέπει το σημάδι από την εγχείρηση σκωληκοειδήτη στον καθρέφτη και κλονίζεται προς στιγμήν η πραγματιkότητα του. Θυμάται και δε θυμάται. Ο γιος του διαβάζει την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Και φυσικά οι καθρέφτες στο φάρο, που στο τέλος τους θρυμματίζει ο Τζακ. Ο καθρέφτης συνήθως συμβολίζει την αλήθεια, τη συνειδητοποίηση του εαυτού μας. Είναι η ανταλάκλαση της ψυχής (γι αυτό και οι βρυκόλακες δεν έχουν είδωλο, σωστά;), αλλά και πύλη σε μια άλλη πραγματικότητα.

Για πάμε λίγο να δούμε τις εικόνες του φάρου μία μία. Η πρώτη μοιάζει με την παγόδα όπου παντρέυτηκαν ο Τζιν και η Σαν

lost-6x05-pagoda

Το κτήριο στη δέυτερη δεν το αναγνωρίζω. Το lostpedia λέει ότι είναι η εκκλησία που έγινε η κηδεία των γονιών του Σώγιερ. Οι φωτογραφίες δεν πείθουν πέρα από κάθε αμφιβολία, αλλά ομολογώ ότι μοιάζει.

lost-6x05-church

Η τελευταία είναι το πατρικό του Τζακ.

lost-6x05-shephard-home

Οι δύο πρώτες εικόνες είναι από τοποθεσίες όπου ο συνάντησε και άγγιξε ο Τζέικομπ τους “υποψηφίους”. Όμως τον Τζακ τον συνάντησε στο νοσοκομείο, και όχι στο σπίτι που μεγάλωσε. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Σέπαρντ της λίστας δεν είναι ο Τζακ αλλά ο Κρίστιαν;

Ποιός έρχεται στο νησί; Πες μου ότι είναι ο Ντέσμοντ.

Θέλω να αναφερθώ λίγο και στο flash-sideways. Ο Τζακ που βλέπουμε είναι κατασταλλαγμένος. Δεν πίνει, είναι ήρεμος, βοηθάει τη μητέρα του, είναι χωρισμένος και έχει γιο! Τον λένε Ντείβιντ και είναι ταλέντο στο πιάνο. Φοβάται τον πατέρα του, αλλά μέχρι το τέλος του επεισοδίου ο Τζακ έχει καταφέρει να σπάσει την κατάρα και να αποκτήσει αληθινή σχέση μαζί του. Όσο για το ποιά είναι η μητέρα; Καμια νύξη. Το οποίο σημαίνει είτε ότι δεν έχει σημασία, είτε ότι έχει πολύ μεγάλη. Είναι άραγε η Τζούλι Μπόουεν που έχει άλλες δουλειές τώρα με το Modern Family ή καμια άλλη γνωστή μας;

Στην άλλη πραγματικότητα του Τζακ εμφανίζεται και ο Ντόγκεν. Απλά το αναφέρω, γιατί δεν έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου ποιοι επιτρέπεται να βρίσκονται εκεί σε σχέση με το πότε βρίσκονταν στο νησί. Εννοώ ότι αν η βόμβα βούλιαξε το νησί το 1977, τότε πήρε μαζί της όποιον ήταν πάνω του και άλλαξε την ιστορία από το 77 και μετά. Ο Ντόγκεν μου δίνει την εντυπωση ότι βρίσκεται στο νησί από καταβολής κόσμου, άρα δε μου κολλάει. Αν η έκρηξη της βόμβας ταρακούνησε κάτι γενικότερο, τότε all bets are off.

Ένα τελευταίο πριν κλείσω, αν και είναι σίγουρο ότι έχω ξεχάσει τα μισά. Το θέματάκι με τους αριθμούς και τους υποψηφίους για διαδοχή δε θυμίζει λίγο The Prisoner; Α ναι, spoiler alert.


Tags: Lost · Κριτική, Σχόλια: 4 Σχόλια


4 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 Κωστας // 26 Φεβρουαρίου, 2010 στις 19:52

  Είναι σαφές πως “παίζουν” με τη θεωρία των παράλληλων κόσμων (και όχι Συμπάντων, όπως λάθος λένε πολλοί-ακόμα και επιστήμονες- μιά και το Σύμπαν περιλαμβάνει όλους τους κόσμους). Ίσως ο φάρος είναι το σημείο συνάντησης των παραλλήλων κόσμων. Ή το ίδιο το νησί.

 • 2 asxetos // 27 Φεβρουαρίου, 2010 στις 21:12

  Ποιος ορίζει πως οι παράλληλοι κόσμοι πρέπει να υπάρχουν στο ίδιο Σύμπαν κι όχι σε διαφορετικά; Ρητορική ερώτηση. Η απάντηση είναι πως όταν μιλάς για κάτι τόσο θεωρητικό δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Εκτός βέβαια όταν είσαι στο Internet όπου πάντα υπάρχει κάποιος που νομίζει πως τα ξέρει όλα.

 • 3 Ηλίας του 16ου // 1 Μαρτίου, 2010 στις 01:35

  Η λέξη Σύμπαν σημαίνει τα πάντα. (Σε απλά Ελληνικά). Άρα πολλά “τα πάντα”… δεν μπορούμε να έχουμε. Δεν είναι θέμα λοιπόν γνώσης αλλά ερμηνείας. Το Internet παρέχει πληροφορίες και όχι, κατ’ ανάγκη, ερμηνίες.

 • 4 Κωστας // 1 Μαρτίου, 2010 στις 17:12

  Νομίζω πως η παραξήγηση σχετικά με το σύμπαν ή κόσμος, έχει να κάνει με το Αγγλικό universe, που σημαίνει μεν σύμπαν αλλά όχι με την ένοια των πάντων. Γενικά οι ελληνικές λέξεις όταν μεταφράζονται χάνουν κάτι από το νόημά τους, επηδή η δομή της γλώσσας μας είναι τέτοια που ταυτοποιεί την λέξη με το αντικείμενο. Π.χ. άνθρωπος = άνω+ θωρώ. Man = άνθρωπος, αλλά και dog να ήταν δεν θα άλλαζε και τίποτα. Το man δηλαδή είναι ένα όνομα. Επομένως σωστά το έχει θέσει ο Ηλίας του 16.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>