Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

3·Μαρ·2010 Lost 6×06 “Sundown”

I was a business man once, in Osaka.

lost-6x08

Στο flash sideways η Νάντια είναι παντρεμένη με τον αδερφό του Σαγίντ. Έχουν ιστορία οι δυο τους και αγαπιούνται ακόμα, όμως ο Σαγίντ κρατάει αποστάσεις. Έχει υπάρξει βασανιστής και σε αυτή την πραγματικότητα και δε νιώθει ότι του αξίζει. Δε γίνεται καμία νύξη ότι ήταν ένα από τα θύματα του. Ο αδερφός του μπλέκει με έναν εκβιαστή τοκογλύφο (που αποδεικνύεται ότι είναι ο Κίμι) και του ζητάει βοήθεια να τον αντιμετωπίσει. Αρχικά ο Σαγίντ αρνείται, αλλά τελικά σκοτώνει όλη τη συμμορία.

Στο νησί ο Σαγίντ ζητάει εξηγήσεις για το βασανισμό του και ακούει ότι ήταν ένα τεστ που έδειξε ότι είναι κακός, άρα πρεπει να πεθάνει. “Δεν είμαι κακός” επιμένει, και ρίχνεται σε κουνγκ-φου μάχη με τον Ντόγκεν, ίσως τη πιο χορογραφημένη που έχουμε δει μέχρι τώρα στη σειρά. Ο κινέζος τον έχει, και μια ανάσα πριν τον αποτελειώσει βλέπει στο πάτωμα την αγαπημένη του μπάλα και μετανιώνει.

Η Κλαιρ μπαίνει στο Ναό και λέει στον Ντόγκεν να πάει να βρει τον Λοκ τον καπνό έξω από την περίμετρο. Εκείνος φυσικά αρνείται και ψάχνει να στείλει κάποιον που δεν κινδυνεύει να τον σκοτώσει. Ψάχνει έναν έναν τους υποψήφιους και διαπιστώνει ότι του έχουν φύγει όλοι. Έτσι καταλήγει στον Σαγίντ που για κάποιο λόγο δέχεται οδηγίες από τον άνθρωπο που προσπάθησε να τον σκοτώσει δύο φορές. Πρέπει να βρει τον Λοκ και πριν καν μιλήσουν να τον μαχαιρώσει στο στήθος. Του λέει και την ιστορία του: όταν έχασε το γιο του σε τραγικό δυστύχημα για το οποίο ήταν υπεύθυνος του εμφανίστηκε ο Τζέικομπ και του είπε ότι αν έρθει στο νησί να δουλέψει για αυτόν θα σώσει το παιδί του. Αχ, και πως αγαπούσε το μπέιζμπολ.

Περιέργως κάνει ακριβώς αυτό, όμως ο Λοκ ούτε που μάτωσε. Βγάζει αργά το μαχαίρι από το σώμα του και δίνει στον έκπληκτο Σαγίντ οδηγίες για το επικείμενο μακελειό. Αν τις ακολουθήσει θα ενωθεί και πάλι με τη Νάντια. Ο Σαγίντ επιστρέφει στο Ναό μεταφέροντας ένα μήνυμα για τους άλλους: Ο Τζέικομπ είναι νεκρός. Όποιος ακολουθήσει τον MIB θα είναι ελεύθερος. Οι υπόλοιποι θα πεθάνουν. Στη συνέχεια πνίγει τον Ντόγκεν στην πηγή, κόβει το λαιμό του τσιρακίου του, και περιμένει. Σκοτώνοντας τον Ντόγκεν επέτρεψε στον καπνό να μπει μέσα στο Ναό, και το ξέρει.

Κάποια στιγμή καταφτάνει και η Κέιτ, που με έκπληξη μαθαίνει από τον Μάιλς ότι κάπου εκεί βρίσκεται και η Κλαιρ. Τη βρίσκει “φυλακισμένη” στον πάτο μιας γούβας και ενθουσιασμένη της λέει ότι εκείνη πήρε τον Άαρων από το νησί. Από το μοβόρικο βλέμα που της ρίχνει καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και δε συνεχίζει, αν και θα ήταν προς το συμφέρον της να προσθέσει ότι τον έχει η κυρία Λίτλτον σίνιορ.

Το σούρουπο μπαίνει μέσα ο καπνός και τα σαρώνει όλα. Μέσα στον πανικό μπαίνουν στο Ναό και η Ιλάνα με τον Λυπίδη, τη Σαν και τον Μπεν. Ο τελευταίος προσπαθεί να πάρει μαζί του και τον Σαγίντ, αλλά μια ματιά έφτασε για να καταλάβει ότι ο Σαγίντ που ήξερε δεν υπάρχει πια (δες φωτο). Φεύγουν από το μυστικό πέρασμα παίρνοντας μαζί τους και τον Μάιλς, ενώ η Κλαιρ και η Κέιτ ακολουθούν τον Λοκ μαζί με τους άλλους που σώθηκαν.

 • Πολύ θανατικό είχε το επεισόδιο, με όλους τους τρόπους. Όπλο, μαχαίρι, νερό… Ο Σαγίντ σε καμια πραγματικότητα δε φαίνεται ικανός να ξεφύγει από τη βίαιη φύση του. Πάντως ποτέ δεν ήμουν φαν του Σαγίντ, ιδιαίτερα την ερωτοχτυπημένη εκδοχή του. Βαριέμαι τα επεισόδια του.
 • Έχει αρχίσει να με κουράζει το θέμα με τα flash sideways. Επειδή δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι δεν μπορούμε και να ενδιαφερθούμε για ότι συμβαίνει στους χαρακτήρες. Δεν ξέρουμε αν οι πράξεις τους έχουν κάποια βαρύτητα, συνέπειες. Έτσι καταλήγουμε να κορυφώνεται το ενδιαφέρον μόνο με διάφορα τεχνάσματα όπως η αλληλεπαφή γνωστών χαρακτήρων υπό διαφορετικές συνθήκες, και δε δουλεύει πάντα. Εκτός αν αποφασίσουν να δείχνουν συνέχεια τον Μπεν σαν καθηγητή ιστορίας να γκρινιάζει για τον καθαρισμό της καφετιέρας = WIN
 • Η θεωρία μου ότι ο Ντόγκεν είναι σημαντικός για τη μυθολογία του νησιού αποδεικνύεται μόλις εν μέρει σωστή. Με κάποιον τρόπο κρατούσε τον ΜΙΒ μακριά από τον Ναό (με τη βοήθεια της άσπρης στάχτης;), όμως ήρθε σχετικά πρόσφατα στο νησί.
 • Το όλο θέμα με τη μπάλα του μπέιζμπολ ήταν για γέλια.
 • Έχει εξηγήσει κανείς την Κέιτ που πηγαίνει; Μου φαίνεται ότι έχασε το briefing και τώρα απλά βρήκε κόσμο και ακολουθεί.
 • Τελικά μπορείς να σκοτώσεις τον Λοκ ή όχι; (πρόλαβε και είπε μια κουβέντα πριν τον μαχαιρώσει, μπορεί να έφταιγε αυτό)
 • Τι τον χρειάζεται το στρατό ο Λοκ για να φύγει από το νησί, θα φτιάξουν βάρκα; Δεν έχουν μείνει και πολλοί στο νησί για να πολεμήσουν.

Tags: Lost · Κριτική, Σχόλια: 13 Σχόλια


13 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 Ηλίας του 16ου // 4 Μαρτίου, 2010 στις 01:19

  Το θέμα με τους παράλληλους κόσμους έχει ένα ενδιαφέρον. Απ’ ότι φαίνεται μοιάζει να έχουν επιστρέψει σε πολλούς. Στον κόσμο του ο Τζακ έχει παιδί. Στου Σαγίντ (όπου υπάρχει και ο Τζακ και οι υπόλοιποι) τη γκόμενα την έχει ο αδελφός του (και πιθανόν να μην την έχει βασανίσει). Στου Λοκ ίσως ο Τζακ τον θεραπεύσει χωρίς όμως να έχει παιδί… κ.λ.π. Θέλω να πω πως η ιστορία του καθ ενός τους, παρότι εμφανίζονται και οι υπόλοιποι, να είναι από διαφορετικούς κόσμους. Ναι μεν, δηλαδή, το αεροπλάνο δεν έπεσε αλλά οι προσγειώσεις που μας δείχνουν, είναι διαφορετικές. Λέμε τώρα!
  Υ.Γ. Βέβαια το ότι στους μέχρι τώρα κύκλους δεν είχε ποτέ ο Τζακ αναφερθεί σε παιδί, αδυνατίζει τη θεωρία τους, γιατί όλοι τους επιβιβάστηκαν στον ίδιο κόσμο. Άρα πώς επιστρέφοντας βρίσκει απόγονο, που παίζει και περίφημα Σοπέν;

 • 2 Lethe // 4 Μαρτίου, 2010 στις 08:15

  Τα ανταλλάγματα που προσφέρει ο ΜΙΒ με κάνουν να πιστεύω ότι ίσως έχει την ικανότητα να κινείται (και να κινεί και άλλους) ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα/πραγματικότητες. Για κάθε ένα που έχει πεθάνει η Νάντια, υπάρχουν άλλα που ζει.

 • 3 couchpotato // 4 Μαρτίου, 2010 στις 13:10

  @Ηλίας Δε μου είχε περάσει από το μυαλό. Ενδιαφέρον. Πως το κατάλαβες, παρατήρησες κάτι off συγκρίνοντας τα flash sideways;

 • 4 Ηλίας του 16ου // 4 Μαρτίου, 2010 στις 20:19

  Δύο of που μου έρχονται στο μυαλό από τους προηγούμενους κύκλους είναι πως ο Λοκ δεν ετοιμαζόταν για γάμο πριν φύγει, ενώ ο Τζακ όταν επέστρεψε από το νησί ετοιμαζόταν να παντρευτεί την Κέητ χωρίς να έχει παιδί. Αυτό πρέπει να σημαίνει πως οι αρχικοί από «αλλού» ξεκίνησαν. Ίσως το μόνο κοινό να είναι η Κέητ που είχα κάνει φόνο. Για τον παρόντα κύκλο εντύπωση μου προκάλεσε το επεισόδιο του Τζακ, το 5ο, που στις σκηνές στην πόλη (μετά την προσγείωση) και ενώ όλες (εκτός από το ρεσιτάλ του γιού του) ήταν πρωινές, σε καμία δεν εμφανίζεται ως γιατρός. Ενώ και στου Σαγίντ το επεισόδιο και στου Λοκ και σε κάποιο άλλο που δεν θυμάμαι, τον βλέπουμε με την ιατρική ποδιά. Στο δικό του ποτέ. (;) Μήπως δεν είναι καν γιατρός ή όχι πιά; Τί λες;

 • 5 Kappa // 4 Μαρτίου, 2010 στις 22:11

  Στην αρχή του 5ου επεισοδίου, ο Jack φοράει την μπλούζα του χειρούργου όταν μπαίνει στο σπίτι του και τη βγάζει πριν μπει για μπάνιο.

  Η Kate γιατί πήγε με το ‘Locke’; Κοιτούσε σα zombie.

 • 6 couchpotato // 5 Μαρτίου, 2010 στις 00:02

  Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι τα flash-sideways είναι διαφορετικά από τα flash-back και τα flash-back των προηγούμενων κύκλων. Όμως αρχική διατύπωση ήταν διαφορετική, ότι δηλαδή έχουν επιστρέψει σε διαφορετικές πραγματικότητες. Αυτό έχει ενδιαφέρον. Δεν έχω προσέξει λογικές διαφορές ανάμεσα στα flash-sideways (σωστό comment από τον Kappa, ο Τζακ απλά μόλις είχε γυρίσει από τη δουλειά), αλλά μου αρέσει αυτή η ιδέα.

 • 7 Lethe // 5 Μαρτίου, 2010 στις 11:14

  @Kappa Επειδή μου είχε κάνει εντύπωση τότε, όταν ο Τζακ μπαίνει σπίτι από τη δουλειά στην αρχή του 6.5 φοράει t-shirt και τζιν, όχι μπλούζα χειρούργου.

  Λίγο μετά λέει στον γιο του ότι άργησε γιατί γύρισε σπίτι να αλλάξει ρούχα απ’τη δουλειά (και να βάλει κουστούμι!).

  Θυμάμαι ότι με το που άκουσα την ατάκα γύρισα πίσω να δω τι ρούχα φορούσε.

 • 8 Kappa // 5 Μαρτίου, 2010 στις 11:36

  Πιστέυω πως δεν είναι t-shirt, αλλά αυτά που φοράνε στο χειρουργείο. Αν είναι t-shirt, τότε σ’αυτό το παράλληλο σύμπαν, ο Jack πρέπει να προσέχει πως βγαίνει έξω!

  Κι επίσης όταν μπαίνει στο σπίτι, υπάρχει πλάνο με φωτογραφία του μαζί με τον πατέρα του, που φοράνε κι οι δυο ρόμπες.

 • 9 alitovios // 5 Μαρτίου, 2010 στις 13:23

  Τα flash-sideways δείχνουν πως θα τελειώσει το Lost. Όλοι όσοι είναι πάνω στο νησί θα πεθάνουν, το νησί θα βουλιάξει και θα υπάρχει μόνο ένα timeline. Ελαφρώς απογοητευτικό φινάλε ΙΜΗΟ.

 • 10 couchpotato // 5 Μαρτίου, 2010 στις 18:39

  Carlton εσύ;

 • 11 Lethe // 5 Μαρτίου, 2010 στις 20:05

  @Kappa sorry έχεις δίκιο

 • 12 george // 6 Μαρτίου, 2010 στις 17:39

  Χαχα! Πλάκα είχε αυτό με το Carlton 🙂

  Ο Ντόγκεν δεν είπε στον Σαγίντ ότι θα δει τον Λοκ αλλά κάποιον που έχει πεθάνει. Το μυαλό μου πήγε στη Νάντια. Είναι πιθανό ο Λοκ να του έφερε τη Νάντια και μετά να τον έπεισε να κάνει αυτό που θέλει.

  Αυτό που θα ήθελα να δω είναι η συνέχεια της κουβέντας του Μάιλς με τον Σαγίντ πριν μπει η Κλαίρ. Σίγουρα ο Μάιλς θα είχε να του πει και άλλα σχετικά με την ώρα που ήταν νεκρός.

  Ο Ντόγκεν δε ξαφνιάστηκε όταν ο Σαγίντ του είπε ότι το μαχαίρι δεν έκανε τίποτα στον Λοκ. Μήπως πέρασε στον Λοκ με αυτό το τρόπο κάποιο φάρμακο/δηλητήριο;

  Ενδιαφέρον θα έχει και η κρυφή αίθουσα που υπάρχει μέσα στο ναό και την ήξερε (από που;;) η Ιλάνα.

 • 13 Kappa // 6 Μαρτίου, 2010 στις 22:09

  @Lethe Ναι ρε σιγά! Κουβέντα να γίνεται!

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>