Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

10·Μαρ·2010 Lost 6×07 “Dr Linus”

Sure, they allowed him to keep the title of emperor. But without any power, it was meaningless.
He might just as well have been dead.

lost-6x06

Έτοιμοι για το καλύτερο επεισόδιο της έκτης σαιζόν μέχρι τώρα;

Στο flash-sideways ξαναβρίσκουμε τον Μπεν στο ρόλο του καθηγητή ιστορίας. Έχει υπερβολικά προσόντα γι αυτή τη θέση, και θυμώνει με τον διευθυντή του σχολείου που δεν τον αναγνωρίζει. Κάνει παρέα με τον Άρζτ και η Άλεξ είναι η αγαπημένη του μαθήτρια. Έχει πολύ καλή σχέση με τον πατέρα του και τον φροντίζει σε προχωρημένη ηλικία. Μια μέρα ο Λοκ του βάζει την ιδέα να διεκδικήσει τη θέση του διευθυντή, προοπτική που του καλοφαίνεται. Καταφεύγει σε μεθόδους του Μπεν που ξέρουμε και αγαπάμε, χωρίς όμως την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα. Εκβιάζει το διευθυντή με πληροφορίες για τη σχέση του με τη σχολική νοσοκόμα, κι εκείνος τον χτυπάει στην αδυναμία του, την Άλεξ. Αυτή τη φορά ο Μπεν διαλέγει εκείνη και υποχωρεί.

 • Το επεισόδιο αρχίζει με παράδοση του μαθήματος για την εξορία του Ναπολέοντα και το πλήγμα της απώλειας της εξουσίας του. Ο Μπεν τονίζει ότι χωρίς αυτή την εξουσία η ζωή δεν είχε νόημα, καλύτερα να ήταν νεκρός. Αυτή η ιδέα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τα γεγονότα στο νησί.
 • Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά του μπαμπά Λάινους στην Ντάρμα. Λέει ότι αν δεν έφευγαν από το νησί η ζωή τους θα ήταν πολύ διαφορετική. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε αυτά τα πράγματα σε flash-sideways, και αποδεικνύει ότι το νησί υπήρξε και βυθίστηκε κάποια στιγμή αφού έφυγε η οικογένεια Λάινους.
 • Ειρωνία: Ο Μπεν αλλάζει το οξυγόνο του Ρότζερ, ενώ στο νησί τον είχε δηλητηριάσει με αέριο.

Στο νησί ο Μάιλς επικοινωνεί με τον Τζέικομπ και μαθαίνει ότι τον σκότωσε ο Μπεν. Όταν το ακούει η Ιλάνα τον βάζει να σκάψει τον ίδιο του τον τάφο και τον επιτηρεί τρώγοντας μάνγκο. Έρχεται ο ΜΙΒ, που προτείνει στον Μπεν να μπει στο στρατό του για να του αφήσει το νησί όταν φύγει.  Εκείνος προσπαθεί να το σκάσει, και στο τελικό showdown με την Ιλάνα της εξομολογείται πόσο θυμωμένος ήταν με τον Τζέικομπ και πόσο λυπάται που τον σκότωσε. Εκείνη τον συγχωρεί και τον παίρνει μαζί της στην παραλία.

Στο μεταξύ ο Τζακ και ο Χέρλι βρίσκουν τον Ρίτσαρντ στη ζούγκλα και τον ακολουθούν στο Black Rock. Επιβεβαιώνει ότι έφτασε στο νησί με αυτό το πλοίο, γεγονός που τον κάνει μερικών χιλιάδων ετών. Λέει ότι τον άγγιξε ο Τζέικομπ και αυτό υποτίθεται ότι είναι δώρο, αλλά τελικά είναι κατάρα. Η ζωή του δεν έχει νόημα και θέλει να πεθάνει. Όμως δεν μπορεί να το κάνει μόνος του και χρειάζεται κάποιος να ανάψει το φυτίλι στο δυναμίτη και να τον απαλλάξει από τη θλιβαρή του ύπαρξη. Ο Τζακ σε μια πραγματικά cool στιγμή του δέχεται, αλλά δε φεύγει να σωθεί ο ίδιος. Πιστεύει ότι ο Τζέικομπ δε θα τον αφήσει να πεθάνει, και όντως το φυτίλι σβήνει μυστηριωδώς. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε την ιστορία του Ρίτσαρντ.

Όταν συνέρχονται από το σοκ επιστρέφουν στην παραλία, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Πλέον η Ύδρα είναι η έδρα του ΜΙΒ και η παραλία η έδρα της ομάδας του Τζέικομπ, που για την ώρα αποτελείται από τους: Τζακ, Χέρλι, Ρίτσαρντ, Σαν, Λυπίδη, Μπεν, Μάιλς και αρχηγό την Ιλάνα. Η Ιλάνα λέει στη Σαν ότι δουλειά της είναι να προστατεύσει και την ίδια και τον Τζιν, γιατί δεν ξέρει ποιος από τους 2 είναι υποψήφιος αντικαταστάτης του Τζέικομπ. “Υποψήφιος για ποιο πράγμα;” ρωτάει η Σαν. “Αν επιλεγείς εσύ, φαντάζομαι θα το μάθεις”.

Στην τελευταία στηνή απομακρυνόμαστε από την παραλία και συναντάμε το υποβρύχιο του Γουίντμορ, που επιτέλους βρήκε το νησί. Αυτόν περίμενε ο Τζέικομπ.

 • Αν κάποιος σου έλεγε να σκάψεις τον τάφο σου θα το έκανες;
 • FAIL: Ο Μπεν επιλέγει να το βάλει στα πόδια τη στιγμή που τον κοιτούσε η Ιλάνα.
 • FAIL2: Οι οδηγίες του MIB έλεγαν ότι έχει αφήσει ένα όπλο δίπλα σε ένα δέντρο με κουφάλα. Και ο Μπεν το βρήκε.
 • Στα χέρια οποιουδήποτε άλλου ηθοποιού ο Μπεν θα είχε γίνει γραφικός. Όμως μετά από τόσα χρόνια μηχανορραφίες και ψέμματα, με έπεισε και πάλι ότι είναι μετανιωμένος. Εύγε Μάικλ Έμερσον.
 • Είχε μια γλυκειά νοσταλγία η σκηνή της επιστροφής στην παραλία, ιδιαίτερα υπό την υπέροχη μουσική του Michael Giacchino (που την Κυριακή πήρε το Οσκαρ μουσικής για το UP)
 • Η Ιλάνα μιλάει για έξι εναπομείναντες υποψηφίους. Φτιάχνουμε τη λίστα;
  • Τζακ
  • Κέιτ
  • Χέρλι
  • Σώγιερ
  • Τζιν/Σαν
  • ??
 • Θύμισε σε κανέναν άλλο τον προβληματισμό για τον final cylon στο Battlestar Galactica;
 • Ο Ρίτσαρντ υποννοεί ότι δεν μπορεί να πεθάνει επειδή τον άγγιξε ο Τζέικομπ. Αρα το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους: τον Τζακ, την Κέιτ, κτλ.
 • Η έκπληξη με τον Γουίντμορ μετριάστηκε πολύ από την εμφάνιση του ονόματος του Άλαν Ντέιλ στους τίτλους στην αρχή. Κρίμα.
 • Η πρώτη φορά που είχαμε ακούσει για “κανόνες” ήταν από τον Μπεν και τον Γουίντμορ.
 • Ο Μάιλς ξεθάβει ένα διαμαντάκι από τους τάφους της Νίκι και του Πάολο. Της Νίκι και του Πάολο!Tags: Lost · Κριτική, Σχόλια: 4 Σχόλια


4 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 Cowboy_Girl // 11 Μαρτίου, 2010 στις 12:28

  FAIL3:το skinny jean της Σαν!

 • 2 Ηλίας του 16ου // 11 Μαρτίου, 2010 στις 17:34

  Απορία

  Μετά την έκρηξη στο τέλος της προηγούμενης σεζόν επανήλθαν όλοι σε ενεστώτα χρόνο; Γιατί τον Σαγίντ τον είχε πυροβολήσει (αν θυμάμαι καλά) ο πατέρας του μικρού Μπεν.

  Τώρα για το επεισόδιο. Το ότι ο Μπεν ενεργεί διαδραστικά μετά από υπόδειξη του Λοκ ώστε να πάρει την προεδρία του κολεγίου, δικαιολογεί την ιστορία. Εξιλεώνεται δηλαδή ως προς τη μικρή (χωρίς να το γνωρίζει), μονάχα όταν τον βάζει σε πειρασμό κάποιος που δεν ‘’έπεσε’’ τελικά.
  Η μικρή έχει σχέση με το νησί; Δηλαδή η μάνα της, γιατί η ίδια δεν πρέπει να βρέθηκε εκεί.
  Ο Αρτς στο επεισόδιο ‘’χώθηκε’’ μόνο για αντιπαραβολή με τον Ρίτσαρντ που ήθελε να ανατιναχτεί; Δεν μου έμοιασε να έχει γυρίσει από την Αυστραλία, παρότι έτσι θα έγινε. Πιο πολύ με φουκαρά καθηγητάκο τον έκοψα.
  Ο Κορεάτης πως ήξερε πως το ζευγάρι θάφτηκε ζωντανό. Υποτίθεται πως μιλάει μόνο με φρεσκοπεθαμένους. Εκείνοι πρέπει να έχουν λειώσει πια. Το όλο θέμα το γνωρίζαμε μόνο οι θεατές. Μήπως παρακολουθούσε τη σειρά πριν τον προσλάβουν και τον στείλουν στο νησί;
  Έστω. Ήταν ένα επεισόδιο μέσα στην αφέλεια που το έσωσε η ωραία ερμηνεία του Μπεν.

 • 3 Lethe // 11 Μαρτίου, 2010 στις 20:20

  Μετα και το σημερινό επεισόδιο φαίνεται πως τα flashsideways μπορεί να μην έχουν σχέση με την έκρηξη του 1977, διότι ο Μπεν, ο μπαμπάς του και η Άλεξ βρίσκονταν τότε στο νησί.
  Νομίζω ότι η σειρά έχει ξεχειλώσει λίγο κι αυτό οφείλεται, από τη μία, στο ότι τα flashsideways πολλές φορές μοιάζουν ανούσια και θυμίζουν τα flashbacks των πρώτων σεζόν και, απ’την άλλη, αυτό επηρεάζει και τη δομή των επεισοδίων τα οποία φαίνονται δέσμια του χαρακτήρα που παρουσιάζουν τα flashsideways και περιέχουν σκηνές fillers.
  “Ασθένειες” των 3 πρώτων σεζόν, που απο τη στιγμή που ξεπεράστηκαν απογείωσαν τη σειρα, δεν συγχωρούνται στο final season. Ειδικά με τη φόρα που μπήκε από την προηγούμενη σεζόν.

 • 4 Κωστας // 13 Μαρτίου, 2010 στις 17:55

  Ενδιαφέρον σχόλιο γιά το LOST.

  http://www.acapela.tv/good-old-times-110649742_c18e9b480e623.html

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>