Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

25·Μαρ·2010 Lost 6×09 “Ab Aeterno”

Όχι πια flash-sideways, μόνο Ρίτσαρντ.

lost-6x09

Από που κρατάει η σκούφια του Ρίτσαρντ;
Από τις Κανάριες νήσους, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Πώς έφτασε στο νησί;
Με το Black Rock. Σε μια τρομερή καταιγίδα το καράβι έσκασε πάνω στο άγαλμα διαλύοντας το σε χίλια κομμάτια, για να καταλήξει στη ζούγκλα.

Πώς βρέθηκε στο Black Rock;
Τον μετέφερε ο Χάνσο για σκλάβο στο “Νέο Κόσμο”. Τον βρήκε στη φυλακή να περιμένει την εκτέλεση του για το φόνο ενός μεγαλογιατρού. (Ήταν ατύχημα, πάνω στη διαμάχη για το φάρμακο που θα βοηθούσε τη φθισικιά σύζυγο του Ρίτσαρντ, Ιζαμπέλα)

Η γνωριμία με τον MIB (man in black)
Ο καπετάνιος σκοτώνει έναν έναν τους σκλάβους που επέζησαν του δυστυχήματος. Μόλις φτάνει στον Ρίτσαρντ μπουκάρει μέσα ο καπνός, ξεπαστρεύει τους αξιωματούχους και αφήνει τον Ρίτσαρντ να ζήσει. Αργότερα έρχεται η γυναίκα του και του λέει ότι είναι και οι δύο νεκροί και βρίσκονται στην κόλαση. Ακούγεται ο καπνός να πλησιάζει, εκείνη τρέχει να σωθεί, και οι στριγκλιές της δείχνουν ότι δεν τα κατάφερε. Τέλος έρχεται ο ΜΙΒ με ανθρώπινη μορφή και του λέει στον Ρίτσαρντ ότι θα θα τον απαλλάξει από τα δεσμά αρκεί να αλληλοβοηθηθούν. Δέχεται.

Η γνωριμία με τον Τζέικομπ
Ο ΜΙΒ στέλνει τον Ρίτσαρντ στο άγαλμα για να σκοτώσει τον Τζέικομπ. Του λέει να μην τον αφήσει να μιλήσει καθόλου, και αν τα καταφέρει θα φύγουν μαζί από την “κόλαση”. Ο Ρίτσαρντ προσπαθεί, αλλά ο Τζέικομπ τον σπάει στο ξύλο, και στη συνέχεια τον προσλαμβάνει ως ενδιάμεσο ανάμεσα στον ίδιο και τους υποψηφίους, αφού πρώτα τον κάνει αθάνατο. (Ο Τζέικομπ εξουδετέρωσε με τέτοια ευκολία τον Ρίτσαρντ, που είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και με τη νυφίτσα τον Μπεν αν ήθελε)

ΜΙΒ και Τζέικομπ
Ο Τζέικομπ λέει ότι ο ΜΙΒ είναι το κακό προσωποποιημένο. Πρέπει να τον περιορίσει στο νησί, διαφορετικά θα μολύνει ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός είναι ο ρόλος του, και αν ο ίδιος πεθάνει θα συνεχίσει τη δουλειά του κάποιος άλλος. Συνεχίζει να φέρνει κόσμο στο νησί για να του αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι κατά βάση καλός. Δεν τους λέει τι να κάνουν, τους αφήνει να κάνουν τις δικές τους επιλογές, γιατί μόνο έτσι έχει αξία. Ο Ρίτσαρντ είναι ο πρώτος που του βάζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μια καθοδήγηση, και αν δεν τη βρουν από τον Τζέικομπ θα τους πλησιάσει ο ΜΙΒ. Έτσι παίρνει τη δουλειά.

Hurley sees dead people
Έχουμε δει διάφορους νεκρούς να εμφανίζονται στις έξι σαιζόν του Lost. Άλλοι στο νησί, άλλοι στον έξω κόσμο. Άλλοι πέθαναν στο νησί, άλλοι όχι. Τα πτώματα κάποιων βρίσκεται στο νησί, όχι όμως όλων. Τώρα πια που ο ΜΙΒ έχει “κολλήσει” στο σώμα του Λοκ φαίνεται ότι όποιος νεκρός εμφανίζεται στον Χέρλι είναι κάτι άλλο. Και δεν είναι και λίγοι. Σήμερα ήταν η Ιζαμπέλα. Παλιότερα ήταν ο Τσάρλι, και ο φαλακρός φίλος του στη ζούγκλα.

Να πάρουμε τις μετρητοίς τη θεωρία περί κόλασης;
Εγώ λέω όχι. Ο ΜΙΒ λέει στον καθένα ότι έχει ανάγκη να ακούσει. Ο μεγαλύτερος φόβος του Ρίτσαρντ είναι ότι όταν πεθάνει θα πάει στην κόλαση για τις αμαρτίες του. Ο ΜΙΒ πατάει εκεί για να τον προσεγγίσει. Αν βρίσκεται ήδη στην κόλαση τότε θα κάνει ότι μπορεί για να φύγει.

Ξέραμε ότι το νησί μετακινείται, αλλά τόσο;
Οι Κανάριες Νήσοι είναι στον Ατλαντικό, που βρέχει και τις ακτές της Αμερικής. Άρα το νησί βρισκόταν κάπου ανάμεσα, και όχι στον Ειρηνικό που το βρίσκουμε τώρα.

Ένα μεγάλο αγκάθι: Dharma purge
Ο Ρίτσαρντ είναι η φωνή του Τζέικομπ. Ο Ρίτσαρντ καθοδηγεί τον Μπεν από τότε που ήταν παιδί. Ο Μπεν ενορχηστρώνει τη δολοφονία όλων των Νταρμάδων. Γιατί να ήθελε ο Τζέικομπ το θάνατο τόσων ανθρώπων;

Οι Darlton είναι φανς της Buffy
Είναι πια σίγουρο: Το νησί είναι το Hellmouth, ο ΜΙΒ είναι το Big Bad και ο Τζέικομπ είναι η Μπάφι (the Chosen One)


Tags: Lost · Κριτική, Σχόλια: 3 Σχόλια


3 Σχόλια μέχρι τώρα

  • 1 Kris // 25 Μαρτίου, 2010 στις 13:51

    Για το “μεγάλο αγκάθι”, όπως γράφεις, παραξενεύομαι και εγώ. Ειδικά όταν προτοεμφανίστηκε ο Ben και αργότερα ο Richard, ήτανε σαν να τους καθοδηγούσε ο MIB. Απαγωγές, σαμποτάζ, ούκ ολίγοι θανάτοι…

  • 2 gio // 26 Μαρτίου, 2010 στις 04:45

    Για το “μεγάλο αγκάθι” και γω. Δεν αποκλείεται ο MIB να το προξένησε. Αλλά ποιος μας είπε ότι το δίπολο είναι καλό-κακό;

  • 3 rafaellicious // 26 Μαρτίου, 2010 στις 15:22

    Είναι το πρώτο επεισόδιο του 6ου και τελευταίου κύκλου που άξιζε κι επιτέλους λύσαμε και κανα 2 απορίες… Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι αν και δε το κόβω

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>