Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

24·Μαΐ·2010 Lost 6×17 “The end”

There are no shortcuts. No do-overs. What happened, happened. Trust me. I know. All of this matters.

desmond-finale

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, όμως όχι το τελευταίο ποστ για αυτήν.

Ο Τζέικομπ άφησε τον Τζακ χωρίς οδηγίες και manual του νησιού. Ο ΜΙΒ θέλει να χρησιμοποιήσει τον Ντέσμοντ για να το καταστρέψει. Ο Τζακ θέλει να χρησιμοποιήσει τον Ντέσμοντ για να σκοτώσει τον ΜΙΒ. Ο Ντέσμοντ δεν έχει πρόβλημα να τον χρησιμοποιούν. Ούτως ή άλλως για αυτόν η ζωή είναι αλλού. Ποιος να μας το’λεγε ότι από τους τρεις αυτός που θα είχε άδικο θα ήταν ο brotha.

Τον κατεβάζουν στη σπηλιά με το φως, που νομίζω ότι είναι λιγότερο λαμπερό από ότι το είχαμε δει επί ΜΗΤΕΡΑΣ. Στον πάτο βρίσκει μια φωτεινή λιμνούλα με μια σφήνα στο κέντρο. Μπαίνει μέσα και τη βγάζει. Στερεύει το νερό, σβήνει το φως, και το νησί αρχίζει να σείεται. Ταυτόχρονα χάνονται και οι μαγικές δυνάμεις του, καταλύονται όλοι οι κανόνες. Αρχίζει το τελικό showdown του Τζακ με τον ΜΙΒ, που, ναι, τώρα μπορούν να αλληλοσκοτωθούν.

Η μάχη μεταφέρεται σε εκείνα τα εντυπωσιακά βράχια που είχαμε δει για πρώτη φορά όταν είχε φέρει ο ΜΙΒ τον Σώγιερ στη σπηλιά του Τζέικομπ. Σε μια σκηνή βγαλμένη από το Face/Off, τρέχουν ο ένας προς το μέρος του άλλου και πηδούν να να συγκρουστούν στον άερα. Ο ΜΙΒ, αν και κάποιας ηλικίας δεν υστερεί στη μάχη σώμα με σώμα, και καταφέρνει μια καλή μαχαιρία στα σπλάχνα του Τζακ. Πριν προλάβει τον αποτελειώσει, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει η Κέιτ.

Το νησί εξακολουθεί να καταστρέφεται, όμως ο Τζακ δεν είναι διατεθειμένος να το επιτρέψει. Δίνει τα ηνία στον Χέρλι και θυσιάζεται μπαίνοντας ο ίδιος στη σπηλιά για να ξαναβάλει τη σφήνα στη θέση της. Όλη αυτή η σκηνή, από το “χρίσμα” του Χέρλι ως την υπερποσπάθεια του Τζακ στη λιμνούλα είναι από τις πιο συγκινητικές του επεισοδίου και ολόκληρης της σειράς.

Δύο από τους υποτιθέμενους νεκρούς των προηγούμενων επεισοδίων, ο Ρίτσαρντ και ο Λυπίδης, ζουν και βασιλεύουν. Μάλιστα ο Ρίτσαρντ διαπιστώνει ότι έχει και την πρώτη άσπρη τρίχα στο κεφάλι του. Η ευλογία-κατάρα της αθανασίας δεν υπάρχει πια, και δηλώνει ότι έχει μια πελώρια λαχτάρα για ζωή. Μαζί με τον Μάιλς, την Κέιτ, τον Σώγιερ και την Κλαιρ φεύγουν από την Ύδρα με το αεροπλάνο της Ατζίρα. Είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπει ο Τζακ πριν κλείσει τα μάτια του, χαμογελώντας.

lost-final-scene

Ήταν η τελευταία σκηνή που όλοι περιμέναμε. Η αρχή και το τέλος της σειράς ήταν το μάτι του Τζακ που ανοίγει τη μέρα του δυστυχήματος, και τελικά κλείνει μαζί με την περιπέτεια των ναυαγών. Αναμενόμενο, ταιριαστό, και συγκινητικό. Στην έκτη σαιζόν ο Τζακ είχε επιστρέψει στον παλιό καλό του εαυτό. Αποδέχτηκε τον εαυτό του, τους ανθρώπους γύρω του και τη σημασία του νησιού, και αφέθηκε προς το άσπρο φως.

Ο Ντέσμοντ ήταν όντως όπλο. Ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στο φως, όπως δείχνουν οι σκελετοί που βρήκε στη σπηλιά. Όμως δεν μπορώ να εξηγήσω τα flashes από την sideways πραγματικότητα, που τον έκαναν να πιστεύει ότι τίποτα από όσα γίνονται στο νησί δεν έχει σημασία. Περισσότερα για αυτό αργότερα.

Η έκτη σαιζόν είχε προβληματική δομή. Εισήγαγαν τα flash-sideways και περίμεναν μέχρι το τελευταίο επεισόδιο να μας εξηγήσουν τι είναι. Μια δημοφιλής θεωρία από την αρχή ήταν ότι δείχνει τη ζωή μετά το νησί, και κατά μια έννοια αυτό ήταν. Είναι όλοι νεκροί, και δημιούργησαν αυτή την πραγματικότητα για να βρουν ο ένας τον άλλο και να βοηθηθούν να προχωρήσουν. Που; Στον παράδεισο, ή όπου πιστεύει ο καθένας.

Ήταν διαφορετικό το ερέθισμα που ξύπνησε στον καθένα τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Για τη Σαν και τον Τζιν ήταν το θέαμα του μωρού τους στον υπέρηχο. Για τον Σώγιερ και την Τζουλιέτ ήταν το τυχαίο άγγιγμα των χεριών τους. Το ίδιο και για τον Σαγίντ και τη Σάνον. (Ένσταση: από που και ως που η αδερφή ψυχή του Σαγίντ είναι η Σάνον και όχι η Νάντια;) Για την Κέιτ, την Κλαιρ και τον Τσάρλι ήταν η γέννηση του Άαρων. Για τον Λοκ ήταν η αίσθηση στα πόδια του. Για τον Τζακ ήταν το άγγιγμα του φερετρου του πατέρα του.

jack-kate-finale

Όλες αυτές οι σκηνές ήταν πολύ φορτισμένες συναισθηματικά. Ντυμένες με την υπέροχη μουσική του Μάικλ Τζιανκίνο και φλασμπακ σκηνών από τη ζωή στο νησί, μας έφερε έναν κόμπο στο λαιμό που δεν έλεγε να φύγει.

Μια από τις πρώτες θεωρίες ever ήταν εκείνη του purgatory. Ότι είναι όλοι νεκροί και το νησί τους βάζει τις τελευταίες δοκιμασίες για την είσοδο τους στον παράδεισο. Αυτή η θεωρία είχε απορριφθεί από τον ίδιο τον JJ Abrams πριν από χρόνια, όμως τώρα παίζουν με τις ίδιες ιδέες. Το flash-sideways εκεί που πάνε οι ψυχές μέχρι να είναι έτοιμες να προχωρήσουν, ενώ το νησί είναι η αλήθεια.

Όσες παρατηρήσεις είχαμε κάνει φέτος ήταν άκυρες. Λέγαμε ότι όσοι έχουν πεθάνει στον πραγματικό κόσμο έχουν μεγαλύτερη αντίληψη του ψεύτικου του sideways. Σωστή η παρατήρηση, αλλά μας ανατρέπεται το συμπέρασμα γιατί είναι όλοι νεκροί. Λέγαμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στους δυο κόσμους. Τα βλέματα στους καθρέφτες, η Σαν που ξεχνάει τα αγγλικά, ο Ντέσμοντ που πηγαινοέρχεται. Αυτά δεν ξέρω πως εξηγούνται.

Επίσης ελπίζαμε ότι η εξήγηση του sideways θα βοηθήσει να βγει νόημα από κάποια βαρετά κομμάτια του, όπως της Κέιτ και του Σαγίντ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε και τώρα μεγάλο κομμάτι της σαιζόν μοιάζει γιγαντιαίο χάσιμο χρόνου. Θα μπορούσε να μην υπάρχει καθόλου. Άλλωστε όλοι κάποτε πεθαίνουν. Σημασία έχει τι κάνουν όσο είναι σε τούτη δω τη γη. Σημασία είχε τι έκαναν στο νησί.

Τα χρόνια του Χέρλι στο ρόλο του προστάτη του νησιού με τον (always a bridesmaid, never a bride) Μπεν υπασπιστή του είναι κάτι που θα ήθελα να δω. Η μεγάλη καρδιά και η αγνή ψυχή του Χέρλι του δίνουν ένα τελείως διαφορετικό στυλ διοίκησης. Άλλωστε ο Μπεν το είπε σωστά. Μέχρι τώρα ήταν ο τρόπος του Τζέικομπ. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Ακόμα και να ανοίξεις Mr. Clucks στο νησί άμα γουστάρεις. Ένα spinoff είναι αυτό, και άλλο ένα αστυνομικό με τον Μάιλς και τον Σώγιερ.

Στο φινάλε δε μας δόθηκαν απαντήσεις για τη μυθολογία. Προτίμησαν να μας κάνουν να κλάψουμε με τους χαρακτήρες που παρακολουθούσαμε έξι χρόνια. Σαν επιλογή τελευταίας στιγμής νομίζω ότι είναι η σωστή, μια που η συγκίνηση και το κλάμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις αντίο και να προχωρήσεις. Ήταν καθαρτικό και για εμάς τους θεατές. Όσο για τις πολλές μυθολογικές τρύπες, θα έχει πλάκα να τις ξαναβγάλουμε στην επιφάνεια τις επόμενες μέρες και να κανιβαλίσουμε. Και αυτό κάθαρση είναι.

Την επόμενη φορά που θα μπεις σε αεροπλάνο ρίξε μια καλή ματιά στους συνεπιβάτες σου. Αν κάτι μας έμαθε το Lost είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρίσκεται εκεί η αδερφή ψυχή σου.

Πώς σου φάνηκε το φινάλε του Lost;

View Results

Loading ... Loading ...

Tags: Lost · Κριτική, Σχόλια: 28 Σχόλια


28 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 alitovios // 24 Μαΐου, 2010 στις 16:50

  Το φινάλε με το σενάριο του afterlife ήταν πολύ ωραίο αλλά παντελώς άσχετο με τις προηγούμενες πέντε σεζόν. Οτιδήποτε κι αν είχε συμβεί στο νησί θα μπορούσε να ισχύει το σενάριο της μετά θάνατον επανένωσης.

  Το θέμα είναι πως δεν απάντησαν σε κανένα από τα βασικά ερωτήματα και μάλλον ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί δεν έχουν τις απαντήσεις. Είχαν φτιάξει μια ιστορία μέσες-άκρες χωρίς ποτέ να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες παρόλο που επί έξι χρόνια άφηναν να υπονοηθεί πως θα δώσουν απαντήσεις για όλα.

  Η σειρά που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση. Και νομίζω πως οι παραγωγοί θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να πουλήσουν το οτιδήποτε από εδώ και στο εξής.

 • 2 Miss T // 24 Μαΐου, 2010 στις 16:52

  Aπαράδεκτο το φινάλε. Δεν ήταν καν original – για την ακρίβεια, 2 μόλις μέρες πριν το αντίστοιχο series finale του Ashes to Ashes (και κατ’επέκταση του Life on Mars) χρησιμοποίησε το ίδιο (τελείως όμως)ηλίθιο concept.Καμία πρόθεση να τιμήσουν τη μυθολογία της σειράς, απλώς εκβιάσουν το συναίσθημα των θεατών. Fail.

 • 3 Lost Sux // 25 Μαΐου, 2010 στις 00:53

  Καλά τι γουόκι τόλκι ήταν αυτό που μίλαγες στο ένα νησί και σε άκουγαν στο άλλο;

  FAIL

 • 4 Yannis // 25 Μαΐου, 2010 στις 01:23

  Απαράδεκτο εντελώς.
  Όπως είπε και ο Alitovios έφτιαξαν μια ιστορία με βάση το να είναι εντυπωσιακή και όχι να βγάζει νόημα.
  Οι παραγωγοί μας την έφεραν, μας κράτησαν 6 χρόνια να περιμένουν για κάτι που δεν είχαν.

  Το αστείο είναι ότι σε πολλούς η συγκίνηση υπερκάλυψε την ανάγκη να δουν το τέλος που θα ήθελαν. Δείτε βαθμολογία που πήραν στο TV.com τα 2 τελευταία επεισόδια.

  Τα γουόκι τόλκι πιάνουν μέχρι και 25km μακριά κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Το αεροπλάνο που τροχοδρομούσε στην παραλία ήταν απίστευτο.

 • 5 panosol // 25 Μαΐου, 2010 στις 01:42

  αν υπαρχει καποιος που καταλαβε τι εγινε…γιατι στο τελος δεν εχω ξαναδει μεγαλυτερο αχταρμα…εξι χρονια και εξι σεζον που με καποιο τροπο εδιναν καποιες σκορπιες απαντησεις και γεννουσαν πολλα περισσοτερα ερωτηματικα…τελικα κατεληξαν στην εκτη και τελευταια σεζον μετα απο μια πολυ καλη πεμπτη σεζον οπου πιστευα οτι θα δινονταν τελικα ολες ξεκαθαρα οι απαντησεις…αντ’αυτου στο τελος εμεινα με το στομα ανοιχτο απο την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ γιατι τελικα το τελος και το τελευταιο επισοδειο κατα τη γνωμη μου δεν δενει με ολα τα προηγουμενα, ουτε καν και με τα ιδια τα επισοδεια του ιδιου του εκτου κυκλου…τα οποια ηταν υποπτα λιγα. δοθηκε ενα τελος που οχι μονο δεν εξηγει τιποτα απο τα βασικα που πολλοι περιμεναν αλλα και βασικα…να το πω απλα “δεν καταλαβα…τι εγινε ρε παιδια τελικα ???”……κριμα η απολυτη απογοητευση για μια σειρα που την θεωρω σαν τις καλυτερες αν οχι την καλυτερη που εχει γυριστει ποτε στην tv και την προδωσε το η τελευταια σεζον και στην κυριολεξεια το τελευταιο επισοδειο. η μονη εξηγηση που μπορω να δωσω ειναι ισως δυο. ή οτι απο την αρχη οι σεναριογραφοι δεν ειχαν εξαρχης καποιο βασικο κορμο οσο το δυνατον στο σεναριο πανω στο οποιο θα κατεληγαν τελικα τη σειρα, ή οτι λογο της οικονομικης κρισης την τελειωσαν προορα, αδοξα και αποτομα, το οποιο θεωρω και πιθανοτερο….ΚΡΙΜΑ !!!

 • 6 DJ Kris // 25 Μαΐου, 2010 στις 02:09

  Μόλις πριν λίγο το είδα… Προσπαθώ να το επεξεργαστώ. Έχω πάρει αμπάριζα το internet και τα forums για να δώ απόψεις…

  Απο συναισθηματικής άποψης, νιώθω εξαντλημένος. Το ότι δεν απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις μου φαίνεται κάπως δευτερεύον αλλά αργότερα ίσως γίνει ενοχλητικό. Θα περιμένω να δώ τί ετοιμάζουν για τα DVDs.

  Δεν είμαι fan των παραδείσων και των σκηνών που δείχνουν μετά θάνατον εμπειρίες, αλλά θα το καταπιώ για την ώρα.

  Υπήρχαν μερικές φοβερές σκηνές στο νησί και μερικές θανατηφόρες ατάκες μεταξύ Jack & Smokie. Τελικά η μοίρα του κόσμου (;) παίχτηκε σε έναν καυγά με μπουνιές και μαχαιρώματα. Και εγώ που περίμενα ότι ο Desmond θα μάζευε όλη την αγάπη από το flash sideways και θα το έστελνε στον Smokie, ως άλλο “Αρκουδάκι της Αγάπης”… :Ρ

  Από το poll βλέπω ότι θα υπάρχει διχόνοια ανάμεσα στους fans. Εγώ πιστεύω ότι ένα μη αναμενόμενο φινάλε δεν μπορεί να σβήσει όλη την γενική αίσθηση της καλύτερης σειράς που έχει φτιαχτεί ποτέ.

 • 7 glaukus // 25 Μαΐου, 2010 στις 03:18

  Καλύτερη σειρά που φτιάχτηκε ποτέ είναι αστείο να το λες. Επίσης το event είχε το ίδιο rating με το τελευταίο απλά επεισόδιο των “Νοικοκυρών”.

  Για να μην λες αστειότητες, σου συνιστώ Κρις, τα
  Rome, BSG, Sopranos, Frasier, Six Feet Under, και ένα κάρο άλλες σειρές που γονατίζουν σε πλοκή, δράση ακόμα και production values το lost.

  Όσο για αυτά που γράφει ο φίλος στο άρθρο του (kudos man) δεν θα συμφωνήσω στο εξής σημείο.
  ΜΠΟΡΕΙΣ να το φτιάξεις τον χαμό όταν έχεις μία ολόκληρη σεζόν (την 6η) για να σε οδηγήσει σε μία τηλεταινία τέλος. Αλλά προτίμησαν μία non brainer έξοδο, την πεπατημένη, και μάλιστα μία πεπατημένη που είχε πει ξεκάθαρα όχι ο JJ.

  Απόδειξη στον ανωτέρω ισχυρισμό μου το τέλος του BSGalactica, οπού μετά από 5 σεζόν και μία 1.30 ταινία στην αρχή, ένα δαιδαλώδες και μυστήριο σενάριο ξεδιπλώνεται απαλά, συναισθηματικά, επεξηγηματικά φέρνοντας closure, αλλά και ανατριχίλες, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ πως είναι ένα last episode για όλες τις γενιές συγγραφέων και παραγωγών που θα έρθουν. Κλείνοντας ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΠΟΤΕ, ΤΟ BATTLESTAR GALACTICA, με μία αίσθηση ικανοποίησης και σεβασμού απέναντι στους ήρωες, και σε αυτούς πίσω από τους ήρωες. Μία σειρά που είναι bigger than life, και όχι bigger than το τελευταίο τεύχος από το… “τριτο μάτι”! 😛

 • 8 DJ Kris // 25 Μαΐου, 2010 στις 04:17

  glaukus, συνήθως δεν απαντώ σε forums & blogs, γιατί πιστεύω ότι λίγοι είναι αυτοί που ξανακοιτάνε για σχόλια/απαντήσεις. Φυσικά δεν απαντάω γιατί ένιωσα ότι με θίγεις ή κάτι τέτοιο, απλώς για να σου πώ ότι σκοπεύω να το αρχίσω το BSG, εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί με βολεύει, ενώ έχω διαβάσει τα καλύτερα. Σειρές υπάρχουν πολλές, όπως και γούστα: Μπορεί να μου άρεσε το LOST, αλλά θέλω να ανακαλύψω το Dexter, το BSG, το Fringe, και και και…

  Καλά να είμαστε και να έχουμε χρόνο να ξεχνιόμαστε, να ψυχαγωγούμαστε και να ξεφεύγουμε με καλές ιστορίες.

 • 9 George38 // 25 Μαΐου, 2010 στις 10:44

  Μήπως θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να γίνονται γραφικοί και να γκρινιάζουν? Μήπως πρέπει και αυτοί να…move forward?…Σίγουρα ο καθένας στο μυαλό του είχε φτιάξει το δικό του ιδανικό σενάριο(πχ όλοι ξαφνικά ανασταίνονται και τι ωραία τι καλά ), αλλά παιδιά ξεπεράστε το. Αυτό είναι το τέλος της ιστορίας που είχαν στο μυαλό τους από την αρχή οι σεναριογράφοι,end of story.Σίγουρα θα συμφωνήσω οτι κάπου τράβηξε παραπάνω απ όσο θα έπρεπε οι σαιζόν, αλλά πραγματικά έχω βαρεθεί σε κάθε καλή σειρά αυτή την ηλίθια γκρίνια στα φινάλε. Το ίδιο έγινε και στο PRison break, το ίδιο και στο Galactica(εκεί να δεις γκρίνια από τους ψαγμένους στο sci fi και καλά) κτλ. Και στην τελική για σκεφτείτε το…Το Lost μας έβαλε σε αυτό το τρυπάκι των “σειρών”…. Πραγματικά ναναι καλά οι παραγωγοί και οι υπεθυνοι της σειράς για αυτά τα 6 χρόνια…

 • 10 Αρωνης Θεοδωρος // 25 Μαΐου, 2010 στις 13:00

  μια ερωτηση μονο. Αμα θεωριτικα ολοι μαζι παρεα στην εκκλησια περασαν σαν πνευματα πλεον στο φως ( παραδεισο ) οι ολοι εαυτοι τους που ηταν στο νησι τι εγιναν

  Καποιοι εζησαν , καποιοι πεθαναν , καποιοι γλυτωσαν

  Δηλαδη τι? Το νησι ειναι φανταστικο? Διοτι αμα στο κοσμο που εφτιαξαν πηγαν ολοι μαζι στο παραδεισο στο νησι ποιοι ηταν.

  ΠΧ ο σοιερ … στο αεροπλανο μαζι με την Κειτ γλιτωσαν αλλα το πνευμα τους πηγε παραδεισο…

  Μπερδευτικα…

 • 11 Walter // 25 Μαΐου, 2010 στις 13:13

  Egw pali nomizw pws itane i kaluteri eksigisi gia tis parlliles zwes. Den mperdeftika katholou kai oute me noiazei gia tis polikes arkoudes. I ousia tou show nomizw itan na eksigisoun ta sideways kai to nisi. Eksigisan ti einai ta sideways kai oti to nisi einai pragmatiko. I ekklisia einai o xwros metaksi zwis kai oti epakolouthei opou eksilewnomaste gia osa exoume kanei. Nomizw oti den xreiazetai megalo IQ na katalabeis oti efoson oloi stin ekklisia einai nekroi (nekroi me diafora xronou, alloi pethanan pio prin blepe Boone kai alloi pio meta-mallon Hurley kai Kate) tote osoi apousiazan apo to reunion itan zwntanoi akoma i idi eixan perasei stin alli akri-pes to partadeiso kolasi whatever. Allwste o Walter, o Michael, o Ecko eixan idi eksilewthei sto nisi (gia skefteite ligo..) O Walter gia to misos tou patera tou-pou ekapse ti barka ktl, O Michael me tis intriges tou pou sto telos ksigithike, kai o Ecko pou eixe kanei oti eixe kanei, kai oi loipoi loipoi…
  Einai apla ta pragmata nomizw.

 • 12 alitovios // 25 Μαΐου, 2010 στις 13:44

  Το πρόβλημα με το Lost είναι πως όλοι εμείς ξεχάσαμε πως πρόκειται απλά για μια sci-fi, ή κι εντελώς fiction, σειρά. Έπεσε πολύ κάρβουνο τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από την κοινότητα, πως όλα αυτά είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου, πως έχει μελετηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια, πως για όλα υπάρχει μια λογική απάντηση και πως στο τέλος θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις (ας μην ξεχνάμε τη σκηνή στην αρχή της σεζόν του FLocke με τον Sayer που του λέει “I will answer all your questions”). Αν το είχαμε δει απλά ως μια σειρά φαντασίας θα το είχαμε απολαύσει. Αλλά μπήκαμε στο τριπάκι να ψάχνουμε απαντήσεις στα πάντα και να κατασκευάζουμε περίπλοκα σενάρια με αποτέλεσμα να χάσουμε τελείως το δάσος για το δέντρο.

  Επίσης πιστεύω πως είναι διάχυτη η εντύπωση πως οι παραγωγοί μας εξαπάτησαν. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να βάλουν ένα τέλος σε όλη αυτή την παραφιλολογία με το να μη τη συντηρούν. Δεν μπορείς επί έξι χρόνια να συντηρείς ένα μύθο και να έρχεσαι στο τέλος να μιλάς για αγάπη, γαλήνη και New Age παπαριές.

 • 13 Sofoula // 25 Μαΐου, 2010 στις 16:05

  THE LOST YEARS…
  Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε αυτή τη σειρά μπηκαμε στο τριπάκι από τους ίδιους τους συγγραφείς ότι υπήρχε ένα νόημα στην ύπαρξη αυτών των χαρακτήρων επάνω σε αυτό το νησί. ότι δηλαδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρέθηκαν επάνω στο νησί για κάποιο λόγο.
  Και τελικά δεν υπήρχε κανένας λόγος. Ούτε για να προστατεύσουν τον κόσμο από τον μαύρο καπνό (αφού ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο κακός τελικά, απλά αδικημένος), ούτε για να προστατεύσουν το φως (αφού και όταν έσβησε δεν έγινε και τίποτα συνταρακτικό στον υπόλοιπο κόσμο), ούτε για να αλλάξουν τη ζωή τους (αφού σχεδόν όλοι πεθαναν στο ρημαδονήσι).
  Οπότε, απλά χάσαμε 5000 λεπτά από τη ζωή μας χωρίς νόημα. Γι’αυτό και εγώ πλέον μόνο How I Met Your Mother!! χαχαχα!!!

 • 14 Πέτρος // 25 Μαΐου, 2010 στις 16:39

  Όταν μου δημιουργείς τόσα ερωτήματα, όταν με βάζεις να βλέπω και να ξαναβλέπω τα επεισόδια για να βγάλω μια στοιχειώδη άκρη, όταν πολύς κόσμος εγκαταλείπει το Lost, γιατί όντως αν έχανες ένα επεισόδιο, μετά ήσουν σαν χαμένος, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να έρχεσαι στο τέλος και να μου λες, στόχος μου ήταν να κάνω απλά ένα δράμα χαρακτήρων. Αν αυτό ήθελες, τότε να εστίαζες στους χαρακτήρες κι όχι να μπέρδευες τον κόσμο με γρίφους, με ατάκες όλο υπονοούμενα, με αγάλματα και ιερογλυφικά, με παιδιά που δεν μπορούν να γεννηθούν στο νησί, αλλά στα 70s μπορούσαν, με τον Sayid να ανασταίνεται αφού ήταν νεκρος για δυο ώρες κι ενώ μας έλεγες επανειλλημένως ότι Dead is Dead. Και πόσα άλλα. Ούτε εμείς ήμασταν ηλίθιοι που δώσαμε τόση σημασία ούτε οι bloggers ανά τον κόσμο, που έβγαζαν τη μία θεωρία πίσω από την άλλη. Σε αυτήν την τακτική μας οδήγησαν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Δώσαμε τόση σημασία, γιατί μας έπεισαν ότι πρέπει να δώσουμε. Και στο τέλος τζίφος. Και σιγά το δράμα χαρακτήρων τις τελευταίες δύο σεζόν ιδιαίτερα. Όλα ήταν βεβιασμένα, γιατί εστίαζαν στη δράση. Οι πρώτες δύο, μάλιστα. Και ασφαλώς δεν αγαπήσαμε μόνο το μυστήριο, αλλά και τους χαρακτήρες, γι’αυτό και το παρακολουθήσαμε τόσο φανατικά. Όλο αυτό το κοινό όμως, ΟΦΕΙΛΑΝ να το σεβαστούν και να μη βγαίνουν τώρα και να λένε δικαιολογίες για να καλύψουν την ανικανότητά τους.
  Ναι, τη χάρηκα τη σειρά, την απόλαυσα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ότι αισθάνθηκα προδομένος στο τέλος, αισθάνθηκα.

 • 15 vildanden // 25 Μαΐου, 2010 στις 21:58

  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ.

  Το τελευταίο επεισόδιο μπάζει από τόσες πολλές μεριές που πραγματικά δεν ξέρω από που να το πιάσω. Θα αρχίσω να πιστεύω στο τέλος ότι το έκαναν επίτηδες έτσι ώστε να τους αναγκάσουν οι fans να γυρίσουν κι άλλα, επεξηγηματικά επεισόδια.

  Για να μην πιάσω τα χοντρά, θα ρωτήσω κάτι απλό. Από τη στιγμή που ο Hurley έγινε ο αρχηγός, τι χρειάζονταν να δούμε όλες αυτές τις φιδίσιες σκηνές με το αεροπλάνο; Γιατί να δούμε τις προσπάθειες για απόδραση ενώ ο Hurley θα τους έστελνε ως κύριος;

  Και χίλια μπράβο στον glaukus που ανέφερε το BSG. Αυτή είχε σοβαρό φινάλε. Δεν απάντησε σε όλα τα ερωτήματα αλλά δεν τα εξευτέλισε.

 • 16 george // 25 Μαΐου, 2010 στις 22:18

  Νιώθω εξοργισμένος. 6 χρόνια για το τίποτα. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που μας κράτησε τόσα χρόνια. Το βλέπαμε για να πάρουμε απαντήσεις και να δούμε τι φοβερή ιδέα σκέφτηκαν οι σεναριογράφοι.

  Τσάμπα τόσες ώρες. Τσάμπα τόση ανάλυση.

  Δε ξανά βλέπω σειρά αν δεν έχει τελειώσει ήδη και να έχει καλά σχόλια.

  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ.

 • 17 Tweets that mention Lost 6×17 «The end» | Couchpotato.gr -- Topsy.com // 25 Μαΐου, 2010 στις 23:21

  […] This post was mentioned on Twitter by S.Tzioumakis, couchpotato. couchpotato said: Lost 6×17 «The end» http://ow.ly/17tKya […]

 • 18 EVA // 26 Μαΐου, 2010 στις 00:14

  ma ama dhen dinoun apanthseis sta erwtimata sto telos pio to noima na mas problimatizoun me ena soro apo paraksena gegonota????? gia na to peksoun eksupnoi????? eksupno tha itan an mas edinan apantisi se ola ta erwtimata k tis apories pou mas dimiourgithikan apo ta prwta ki’olas episodia,k oxi na mas perasoun to munima oti k kala tha paroume apantisi stis epomenes sezon k na mas “anagkasoun” na doume k tis alles sezon mpas k katalaboume tipota… k sto telos pali menoume me tin aporia….!!! aparadekto k katholou eksipno… mia apotyxia itan to LOST me mperdemeno senario… to mono pou katafere itan na dimiourgisei sugxisei k ena soro erwtiseis pou pote dhen apantithikan telika!!!!!!!!

 • 19 george // 26 Μαΐου, 2010 στις 09:45

  Το χειρότερο απόλα είναι τα θετικά σχόλια στα blogs της lostpedia (http://lostpedia.wikia.com/wiki/Blog:Recent_posts).

  Μπορώ μόνο να τους δικαιολογήσω είτε ως χαζούς αμερικάνους, είτε ως πληρωμένους για να γράφουν θετικά για τη σειρά.

  Αποκλείεται όποιος έβλεπε Lost φανατικά και είχε απαιτήσεις από αυτό, να βρήκε το τέλος έστω και καλό.

 • 20 Νατάσα // 26 Μαΐου, 2010 στις 12:30

  Αμάν ρε παιδιά τι γκρίνια είναι αυτή; Τι δεν καταλάβατε επιτέλους?Δε νομίζω ότι το τέλος άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Κι αν άφησε, αυτά είναι λεπτομέρειες που ίσως δεν έχουν μεγάλη σημασία.Επίσης, προσωπικά θα ξενέρωνα αν μου έδιναν απαντήσεις για κάθε λεπτομέρεια στο πιάτο. Προτιμώ τα φινάλε που προβληματίζουν και δίνουν τροφή στη σκέψη και όχι τις έτοιμες απαντήσεις. Γενικά δε νομίζω να έχει υπάρξει ή να υπάρξει σύντομα άλλη σειρά τόσο σύνθετη και πολυεπίπεδη.Πρόκειται σίγουρα για ένα αριστούργημα της μικρής οθόνης…

 • 21 CowboyGirl // 26 Μαΐου, 2010 στις 13:09

  http://uk.eonline.com/uberblog/watch_with_kristin/b182506_lost_redux_see_you_in_another_life.html

 • 22 dutch // 26 Μαΐου, 2010 στις 16:41

  ΣΩΣΤΗ Η ΝΑΤΑΣΣΑ.

 • 23 DJ Kris // 26 Μαΐου, 2010 στις 23:57

  Να συμφωνήσω και εγώ με την Νατάσα [sic] και την (;) CowboyGirl, που έχει ένα πολύ καλό link πιό πάνω. Το είδα ξανά λίγο σήμερα και το πήρα πιό καλά. Αν κάποια πράγματα πήγανε λάθος, τότε αυτό συνέβη πολύ πιό νωρίς, δεν γίνανε όλα στο τελευταίο επεισόδιο. Έτσι όπως εξελίχθηκε η σειρά, με Jacob VS Man in Black, Ιάπωνες σε ναούς, μαγικά φώτα και σπηλιές, το τέλος έτσι θα έμοιαζε. Και όταν κάποτε ξαναδώ την σειρά από την αρχή, δεν θα σκέφτομαι “Ωχ, στο τέλος το ^#@*$&(#@$ανε”. Η σειρά είναι (ήταν…) αυτή που είδαμε, θα την εκτιμώ για αυτό που ήταν.

 • 24 george // 27 Μαΐου, 2010 στις 12:07

  Ο λόγος που κάτσαμε τόσα χρόνια και το βλέπαμε, δεν είναι ούτε τα μηνύματα αγάπης, ούτε η σχέση του καλού και του κακού, ούτε η Κate που δεν ήξερε ποιον να πρωτοπάρει.

  Αυτό που μας κράτησε ήταν τα μυστήρια, οι γρίφοι, οι συνδέσεις των ατόμων και οι απίστευτα προσεγμένες λεπτομέρειες. Και το βλέπαμε για να δούμε τι είναι όλα αυτά και πως συνδέονται. Και το Lost απλά τελείωσε με τελευταία πλάνο να συνεχίζει την κοροιδία (από το abc αυτή τη φορά) με ένα άσχετο αεροπλάνο να έχει πέσει αφήνοντας το υπονοούμενο, ότι έπεσε και άλλο αεροπλάνο στο νησί και ότι το παραμύθι συνεχίζεται.

 • 25 CowboyGirl // 27 Μαΐου, 2010 στις 15:13

  To φως και η “afterlife” είναι άμεσα συνδεδεμένα, απλά μας ξενέρωσε λίγο το ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα στο τέλος ενώ είχαν μία ολόκληρη σεζόν για να ξεδιαλύνουν σχέσεις και καταστάσεις. Διαβάστε λίγο το λινκ που έχω πιο πάνω, το αναλύει πολύ ωραία κι χωρίς πολλές φανφάρες.
  Lost rules!
  Εγώ πάντως το ξαναλέω, το lost έχει από τα καλύτερα τηλεοπτικά casting ever, με κορυφαίο φυσικά τον Ben αλλά και τον συνδυασμό των ζευγαριών με κορυφαίο τον Ντέσμοντ κ την Πένυ.

 • 26 Πρόγραμμα 23-29 Μαϊου 2010 | Couchpotato.gr // 27 Μαΐου, 2010 στις 23:19

  […] 23.5.10 Lost 6×17 «The End (1)» ……………………Lost 6×18 «The End (2)» series […]

 • 27 Dem // 28 Μαΐου, 2010 στις 13:43

  Κακά τα ψέμματα. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα. Σε όλες τις σαιζόν μας βάζανε προβληματισμούς δίναμε μια εξήγηση, δεν μας κάλυπτε όλους και μας άφηνε να φανταζόμαστε ο καθένας διαφορετικά πράγματα. Κι έτσι προχωρούσε. Το τέλος εγώ το βρήκα καλό. Εβαλε κάποιους προβληματισμούς και μας αφήνει εμάς να βάλουμε το τέλος. Αν ενδιαφέρει κανένα η δική μου ερμηνεία, αυτή έχει να κάνει με έλεγχο του χωροχρόνου, απο αυτούς που μένουν ζωντανοί πίσω στο νησί (Hurley, Desmond, Ben) κάτι που το το κατάφερνε και ο Jacob στο παρελθόν.
  Κατάφεραν λοιπόν να ελέγξουν το χώρο και το χρόνο, ώστε να συναντηθούν όλοι μαζί, χαρούμενοι και αγαπημένοι, και δεν τους ενοιαζε τίποτα πιά (ούτε ποιους αφήνουν πίσω, ούτε η ζωή τους). Είναι λίγο περίεργο αλλά νομίζω οτι μας αφήνουν να φανταστούμε εμείς το τέλος. Δηλαδή, σίγουρα υπάρχει δράση και εξέλιξη (που δεν τη δείχνουν) μετά το θάνατο του Τζακ στο νησί μέχρι την επανένωση τους στο τέλος. π.χ. O desmond ήξερε τα πάντα ώστε να κταφέρει την επανένωση όλων (πώς έγινε αυτό?) αφού μέχρι που συνάντησε τον Charlie δεν θυμόταν τίποτα? Εγω πιστεύω ότι σύμφωνα με τον τελευταίο διάλογο στο νησί μεταξύ Hurley και Ben βρήκαν τον τρόπο να ελέγξουν τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις (είχαν και τον desmond που μπορούσε να εκτεθεί χωρίς να πεθάνει) και έκαναν ότι χρειαζόταν ώστε να επανενωθούν όλοι σε μια εικονική πραγματικότητα.

 • 28 ηλιας του 16ου // 28 Μαΐου, 2010 στις 21:31

  Ο 6ος κύκλος στην ουσία ακύρωσε όλους τους προηγούμενους. Εκεί που είχαμε το μυστήριο ενός Νησιού, ήρθαν και μας είπαν πως “ξέρετε; όλοι τους πεθάνανε, είτε στο νησί είτε κάπου αλλού σε διάστημα ακαθόριστων ετών αλλά επηδή είχαν αγαπηθεί τόσο πολύ (και είχαν ξυλοδαρθεί επίσης) βρεθήκαν σε κάποια μεταθόνατον ζωή και περνάνε ζωή και διάφορα πουλερικά “. Τέλος πάντων. Όπως και νά’ χει, ήταν αρκετά συγκινητικό το φινάλε παρ όλη του την αφέλεια.
  Αγαπήσαμε τους χαρακτήρες και από μιάν άποψη το happy end δε μας χαλάει και πολύ. Και ας μην ξεχνάμε: Είναι απλά TV. Άμα θέλουμε κουλτούρα υπάρχουν κινηματογράφοι.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>