Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

14·Ιούλ·2010 The Wire 1×12 “Cleaning Up”

Where is Wallace at?

the-wire-1x12

Σφίγγουν τα πράγματα στη συμμορία του Μπαρκσντεϊλ. Ο δικηγόρος-λέρα συμβουλεύει τον Έιβον να ξεφορτωθεί οτιδήποτε μπορεί να τον εκθέσει στην αστυνομία. Μια που τα προβλήματα άρχισαν μετά τη δίκη του Ντιάντζελο, εκείνος θεωρεί ως πιθανό στόχο τη φύλακα που είχαν χρηματίσει, και αποφασίζει να αποχωρήσει και από κάποιες επιχειρήσεις, όπως το κλαμπ. Ο Στρίνγκερ μαζεύει όλους τους βομβητές και δίνει στο pit μερικά κινητά και τρία τηλέφωνα να απομνημονεύσουν. Στο εξής όλες οι συζητήσεις θα γίνονται από κοντά.

Ο Γουάλας επιστρέφει και θέλει να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Οι φίλοι του το παίζουν δύσκολοι, αλλά ο Ντι του λέει ότι η επιλογή είναι δική του. Ο Στρίνγκερ είναι πλέον υποψιασμένος και ούτε λίγο ούτε πολύ διατάζει τον Μπόντι να σκοτώσει τον φίλο του. Εκείνος εμπλέκει και τον Πουτ, που δεν πιστεύει ότι ο Γουάλας είναι προδότης, μόνο πρεζόνι. Ωστόσο ο Μπόντι τον πείθει ότι και ο φόνος είναι μέρος του παιχνιδιού. Τον βγάζουν έξω για φαγητό και επιστρέφουν στο άδειο από παιδιά σπίτι, όπου ο Μπόντι σημαδεύει το όπλο του στον Γουάλας. Ο μικρός βάζει τα κλάματα και παρακαλεί για τη ζωή του με τρόπο που σου ραγίζει την καρδιά. Όμως πιο αδίστακτος αποδεικνύεται ο Πουτ, που όχι μόνο πιέζει τον άλλο να πυροβολήσει, αλλά στη συνέχεια παίρνει το όπλο και τον αποτελειώνει.

Είναι πολύ σοκαριστική αυτή η σκηνή, να βλέπεις τους αδερφικούς φίλους να σκοτώνονται μεταξύ τους. Και γιατί; Για τα ενδιαφέροντα άλλων. Ο Γουάλας ήθελε να ξεφύγει, αλλά δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από αυτά τα παιδιά, που είναι η μοναδική οικογένεια που γνώρισε ποτέ. Ο Μπόντι είναι υπερβολικά φιλόδοξος και ψευτοπαλικαράς, γι αυτό το έπαιζε σκληρός και γνώστης του “παιχνιδιού”. Ενώ ο Πουτ ένιωσε προδομένος από το φίλο του, αλλά και απίστευτη πίεση από το περιβάλλον. Δεν είχε επιλογή. Είναι η στιγμή χωρίς επιστροφή για τα παιδιά που πλέον έχουν αίμα στα χέρια τους. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να τους βλέπουμε και στις επόμενες σαιζόν, θεωρώ πάντως βέβαιο ότι το παιχνίδι για αυτά έχει χαθεί.

Και η αστυνομία που είναι; Έχουν ξεχάσει τον Γουάλας, και τον θυμούνται μόνο όταν βρίσκουν νεκρή τη Νακίσα Λάιλς. Τότε συνειδητοποιούν ότι το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο και μπαίνουν σε αγώνα δρόμο για να τον βρουν. Ανακαλύπτουν ότι έχει φύγει από τη γιαγιά του εδώ και δύο μέρες, βρίσκουν τη διεύθυνση μιας αδιάφορης αλκοολικής μάνας που δεν ανησυχεί καθόλου, και τελικά ο Μπανκ απαντάει στο τηλεφώνημα για το φόνο και αναγνωρίζει το πτώμα. Τι κρίμα, πραγματικά.

Με έναν έναν του πληροφοριοδότες της αστυνομίας να βρίσκονται νεκροί, η υπόθεση βρίσκεται σε κίνδυνο. Χωρίς τον Γουάλας δεν έχουν τίποτα εναντίον του Στρίνγκερ Μπελ, αφού η μαρτυρία του παιδιού ήταν αυτή που θα τον συνέδεε με τη δολοφονία του Μπράντον.

Επιπλέον η συμμορία έχει όντως ξεμείνει τόσο από ναρκωτικά όσο και από ανθρώπους εμπιστοσύνης. Γι αυτό ο Έιβον στέλνει τον Ντιάντζελο στη Νέα Υόρκη για να φέρει λίγο προϊόν να κινηθούν. Είναι ιδανική ευκαιρία για την ομάδα να κάνει μια καλή σύλληψη. Βάζει GPS tracker στο αυτοκίνητο του Ντι και τον συλλαμβάνουν στην επιστροφή. Ο Ντι δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να μιλήσει στον Μακνάλτι, που τον είχε παγιδεύσει σε σχεδόν ομολογία την προηγούμενη φορά. Τώρα θέλει αμέσως δικηγόρο, όμως όταν μαθαίνει ότι σκότωσαν τον Γουάλας κλονίζεται. Προσπαθεί να μην το δείξει, όμως όταν τον επισκέπτεται ο Στρίνγκερ στη φυλακή τον ρωτάει τι έχει γίνει με το παιδί. Δε βρίσκει απάντηση και σοκάρεται. Δε θέλει πια καμία σχέση με την οικογένεια, ούτε το δικηγόρο τους. Μοιάζει έτοιμος να συνεργαστεί με την αστυνομία.

Η μανούλα του Ντι βάζει τις φωνές στον Έιβον που έφερε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση το γιο της. Ξέρει τα πάντα για την επιχείρηση, και από ότι φαίνεται τη σέβονται και τη φοβούνται οι υπόλοιποι. Αν μεγαλώσεις σε τέτοιο περιβάλλον τι ελπίδες έχεις;

Με τη βοήθεια της Σαρντίν βρίσκουν που ακριβώς βρίσκεται το γραφείο του Έιβον στο κτήριο του κλαμπ. Δεν έχω αναφερθεί ιδιαίτερα σε αυτή την κοπέλα, αλλά είναι όντως καλή. Βοηθάει όσο μπορεί, και μάλιστα υπάρχει και ειδύλλιο με τον Λέστερ. Με χρήση κρυφής κάμερας βλέπουν ότι έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τα πράγματα από εκεί, επομένως πρέπει να βιαστούν. Ετοιμάζεται αμέσως μια επιχείρηση από τις ειδικές δυνάμεις, όμως τελικά αυτοί που ανεβαίνουν στο γραφείο είναι μόνο ο Μακνάλτι με τον Ντάνιελς. Συλλαμβάνουν μόνο τον Έιβον και όχι τον Στρίνγκερ, που δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο.

Πολύ αποδοτική είναι και η έρευνα των χρηματοδοτήσεων των πολιτικών. Έχουν πανικοβληθεί όλοι και αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Ο εισαγγελέας και αφεντικό της Πέρλμαν της δίνει μια λίστα με όλους όσους έχουν χρηματοδοτήσει την καμπάνια του, και δίνει πίσω κάποιες επιταγές που έλαβε από ανθρώπους που δεν ξέρει. Από την άλλη ο γερουσιαστής Κλέι Ντέιβις καλεί στο γραφείο του τον Ντάνιελς και αρχίζει τις απειλές. Λέει ότι δεν έχει ιδέα ποιοι του δίνουν λεφτά και ότι πρέπει να παρατήσει το κυνήγι μαγισσών. Είναι αυτή αντίδραση αθώου;

Όλοι όσοι αναμίχθηκαν σε αυτή την υπόθεση είναι ενθουσιασμένοι πλέον με τη δουλειά τους. Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν βαρεθεί τη ρουτίνα νιώθουν τώρα περήφανοι για όσα έχουν πετύχει, αν και ξέρουν ότι μόλις έξυσαν την επιφάνεια. Η αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό Έιβον Μπάρκσντεϊλ, και οποιαδήποτε άλλη σειρά κάπου εδώ θα τελείωνε. Όμως το the Wire έχει άλλο ένα επεισόδιο, που θα δείξει αν στα αλήθεια έκαναν κάποια διαφορά, ή έκοψαν ένα κεφάλι της λερναίας ύδρας.


Tags: The Wire · Κριτική, Σχόλια: 1 Σχόλιο


1 Σχόλιο μέχρι τώρα

  • 1 antwnis // 14 Ιουλίου, 2010 στις 10:45

    άλλη μία σκηνή όπου ο γουάλας συγκινεί..
    κρίμα και ήταν ο πιο συμπαθητικός από όλους.
    η σκηνή που τον σκοτώνουν συγκλονιστική.
    νομίζω ότι οδεύουμε σε κάτι που θα απέχει πολύ από happy end.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>