Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

2·Μαΐ·2011 Doctor Who 6×02 “Day of the Moon”

Say hi to David Frost for me.

doctor-who-6x02

I know. America’s
being invaded.
69
00:03:32,800 –> 00:03:34,567
U were invaded
a long time ago!
70
00:03:34,568 –> 00:03:36,569
America is occupied.

Όποιος περίμενε απάντηση των ερωτημάτων του Astornaut θα απογοητευτεί. Προφανώς θα μας απασχολήσουν σε ολόκληρη τη σαιζόν. Ποιο είναι το κοριτσάκι; Θα πεθάνει ο Ντόκτορ; Και που μέσα σε όλα αυτά κολλάει ο Κάντον;

Η έναρξη του επεισοδίου ήταν φρενήρης. Τρεις μήνες μετά ο Ντόκτορ είναι φυλακισμένος και ο Κάντον κηνυγάει και σκοτώνει έναν έναν του φίλους του. Ή έτσι το κάνει να φαίνεται, γιατί ήταν σχέδιο για να τους μαζέψει πάλι όλους μαζί για να φύγουν με το Τάρντις.

Οι εξωγήινοι είναι η Σιωπή, που είχε αναφερθεί πολλές φορές και στον προηγούμενο κύκλο. As long as there’s been something in the corner of your eye, or creaking in your house or breathing under your bed or voices through a wall. Για χιλιάδες χρόνια ζουν ανάμεσα μας και δεν του θυμόμαστε όσο δεν τους βλέπουμε. Όμως κάτι αφήνουν. Όχι ανάμνηση ακριβώς, αλλά ότι μας πουν όσο κοιταζόμαστε την επόμενη στιγμή το κάνουμε σαν να ήταν δκή μας ιδέα. Τρομακτική σκέψη. Άλλωστε η ελέυθερη σκέψη είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους.

Η μορφή τους δεν είναι τυχαία. Θυμίζει την εικόνα μου έχουμε για του εξωγήινους, καθώς και τη μορφή στον γνωστό πίνακα “Η Κραυγή”. Σαν κάπου να τους έχουμε δει, αλλά δεν μπορούμε να θυμηθούμε που.  (Δεν είχα την εξυπνάδα να κάνω εγώ τη σύνδεση, αλλά η συνοδευτική εκπομπή του BBC Confidential)

Το κόλπο του Ντόκτορ για να εξολοθρεύσει τους εισοβολείς είναι ιδιοφυές, αν και δεν ξέρω πώς μπορεί να ξέρει ότι πέτυχε.

Γιατί έβαλαν την Έιμι να πει στον Ντόκτορ ότι είναι έγκυος; (εγώ τότε νόμιζα ότι της έλεγε να πει για το θάνατο του μελλοντικού Ντόκτορ)

Η αναζήτηση του κοριτσιού μας οδηγεί σε ένα ανατριχιαστικό εγκαταλελειμμένο ορφανοτροφείο. Ο μοναδικός του κάτοικος τα έχει χαμένα. Εκτεταμένη έκθεση στη Σιωπή το κάνει αυτό. Οι σκηνές που εκτιλύσσονται εκεί (από όπου και η φωτογραφία) είναι εξόχως ανατριχιαστικές. Αλλά ας μείνουμε στο κλου της βραδιάς. Το κορίτσι. Που είναι τόσο σημαντικό που η Σιωπή μπήκε σε τόσο κόπο για να το κρατήσει ζωντανό. Που σε μια φωτογραφία το κρατάει στην αγκαλιά της η Έιμι. Που στο τέλος αναγεννάται. Το κορίτσι timelord.

Εκπληκτική αποκάλυψη που μας έχει αφήσει να ξύνουμε τα κεφάλια μας με απορία. Όλες οι θεωρίες είναι ευπρόσδεκτες, από την πιο προφανή στην πιο απίθανη. Για χάρη της συζήτησης πιθανολογώ ότι είναι κόρη της Έιμι, και όντως το Τάρντις έχει επίδραση στην εγκυμοσύνη. Όμως πώς γίνεται ταυτόχρονα και είναι και να μην είναι έγκυος; Περίεργα πράγματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μόφατ μας υπενθυμίζει τα 2000 χρόνια που περίμενε ο Ρόρι την Έιμι. Ο Ρόρι, ο πιστός ρωμαίος στρατιώτης. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι αυτοί οι δύο μαζί, οπότε δεν πιστεύω ότι το κοριτσάκι είναι παιδί της Έιμι και του Ντόκτορ. Αλλά να δεις που η λύση θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ίσως η κόρη του Ντόκτορ από τα χρόνια του Τέναντ;  Όμως γιατί είπε η σιωπή στην Έιμι “We do you honor. You bring the silence”;

Το επόμενο επεισόδιο είναι standalone, παίρνοντας μια ανάσα από τη ζαλάδα των δύο πρώτων. Σίγουρα όμως θα είναι εξίσου διασκεδαστικό.

You have a screwdriver. Go make a cabinet.


Tags: Doctor Who · Κριτική, Σχόλια: 1 Σχόλιο


1 Σχόλιο μέχρι τώρα

  • 1 ηλίας του 16ου // 2 Μαΐου, 2011 στις 23:12

    Όσο και αν αυτό θα ακουστεί σαν “ψείρισμα”, μου έλειψαν τα γεμάτα 50 και πάνω (έως και ώρα) λεπτά των πρώτων (Αγγλικών και μόνο) σειρών. Το Αμερικάνικο 42άλεπτο που δεν μπορεί να παρεκλίνει πέρα των 30″ (λόγω διαφημήσεων) είναι μεγάλη μπούρδα. Ειδικά στο 1ο επεισόδιο που δεν το περιμένεις, έχεις ξεκάθαρα την αίσθηση πως τελείωσε νωρίτερα. (Αν ξαναγκρινιάξω, θα προσθέσω στο ανωτέρω Ηλίας του 16ου το “γεροντοκόρος”).

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>