Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

11·Αυγ·2011 The Wire 4×01 “Boys of Summer”

Τώρα κατάλαβα γιατί θεωτείται τόσο καλή η τέταρτη σαιζόν του The Wire. Γιατί έχει παιδάκια. Δε θα τη βγάλουν όλη τη σαιζόν, ε;  Θα πέσει κλάμα, ε; (Μη μου πείτε)

the-wire-4x01

Η παρέα των παιδακίων αποτελείται από τον Νέιμον, ένα ψηλό παιδί με κοτσίδα, που δουλέυει για τον Μπόντι επειδή είναι κάποιος ο πατέρας του, αλλά δε σκίζεται κιόλας. Τον Μάικλ, που όταν μεγάλωσε πήγε στο Μπέβερλι Χιλς (o ηθοποιός Τρίσταν Γουάιλντς παίζει στο reboot του 90210). Τον Ράντι, ένα ξύπνιο παλικαράκι, του οποίου η θετή μητέρα φαίνεται να τον προσέχει αρκετά. Και έχουμε και τον Ντουκ, ένα αξιολάτρευτο πιτσιρίκι πιο μικρόσωμο από τα άλλα. Πρέπει να περνάει δύσκολα στο σπίτι, φοράει βρώμικα ρούχα, είναι απεριποίητος και τα άλλα παιδάκια τον κοροιδεύουν. Αν πάθει κάτι ο Ντούκι θα φαρμακωθώ. (Μη μου πείτε)

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία, και τα παιδιά ετοιμάζονται ψυχολογικά για την επιστροφή στα θρανία. Κάνουν δουλειές του ποδαριού για να μαζέψουν λεφτά και τσακώνονται με την αντίπαλη συμμορία. Ωστόσο γελούν ακόμα, δίνοντας μας νέο λόγο να ενδιαφερόμαστε για την κατάσταση στη Βαλτιμόρη, που τόσες σαιζόν παρακολουθούμε παραδομένη σε αέναο κύκλο βίας.

Η συμμορία του Μπάρκσντεϊλ έχει διαλυθεί, και ο καθένας κάνει ότι μπορεί. Ο Μπόντι για παράδειγμα έχει πιάσει μια άκυρη γωνία που δεν έχει καθόλου κίνηση. Ο νέος “βασιλιάς” είναι ο Μάρλο, που έχει κρατήσει τα φιλέτα για τον εαυτό του. Ο Λέστερ δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον παρακολουθεί, αφού οι νέοι κρατάνε τα τηλέφωνα για κανά μήνα και μιλάνε ελέυθερα. Αυτό που του κάνει εντύπωση είναι το πόσο αναίμακτη υπήρξε η μετάβαση. Το πρώτο πτώμα εδώ και καιρό εμφανίζεται έξω από ένα κλαμπ, και είναι άνθρωπος του Μάρλο. Περίεργο;

Όχι και τόσο. Απλά ο Μάρλο έχει δύο εκτελεστές, τον Κρις και τη Σνουπ, που είναι αποτελεσματικοί στο να κρύβουν τα πτώματα. Τα αφήνουν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο φροντίζοντας να τα ραντίσουν για να μη μυρίσουν. ΟΚ, μια περίπτωση βλέπουμε, αλλά υποθέτω ότι είναι κοινή πρακτική. Η πρώτη σκηνή του επεισοδίου είναι εξίσου τρομακτική και αστεία. Η Σνουπ έχει έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο με έναν πωλητή για το ποιο nail gun να αγοράσει. Της προτείνει ένα μοντέλο που είναι “η Κάντιλακ των nail guns”. Εκείνη ακούει προσεκτικά τις προδιαγραφές και φαίνεται να καταλαβαίνει, ενώ ξέρεις ότι στο μυαλό της έχει τις αναλογίες από τα άλλα όπλα, εκείνα με τις σφαίρες. Του δίνει τα λεφτά στο χέρι, προσθέτοντας και ένα γενναιόδωρο φιλοδώρημα. Αργότερα περηφανεύεται για την αγορά της στον Κρις, με το κορυφαίο σχόλιο “He mean Lexus, but he ain’t know it”.

Για να επιστρέψουμε στη δολοφονία που ερευνά ο Μπανκ, το θύμα είναι ο Φρουτ και δεν έχει να κάνει με το εμπόριο ναρκωτικών. Έπεσε για μια γυναίκα. Ο Λεξ, ενας τύπος που δούλευε με τον Μπόντι και μόλις τον γνωρίσαμε, ήταν κολλημένος με τη μητέρα του παιδιού του, και αυτή έβγαινε με τον Φρουτ. Αυτή ήταν η αμαρτία του. Ο Μάρλο αποφάσισε ότι δε θέλει να συμμετέχει σε έναν πόλεμο που δεν του έχει κυρήξει κανείς, έτσι διατάζει τη δολοφονία μόνο του Λεξ, και όχι και της παρέας του. Το χειρότερο είναι ότι μπλέκουν και τον μικρό Ράντι στην ιστορία. Του δίνουν λίγα λεφτά ια να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Λεξ, και καλά από την κοπέλα για να τον συναντήσει. Εκεί τον περιμένουν ο Κρις και η Σνουπ για να τον σκοτώσουν, Μόλις μαθαίνει ο μικρός το ρόλο που έπαιξε, παθαίνει σοκ.

Το σχολείο ετοιμάζεται για τη νέα σχολική χρονιά σαν να ετοιμάζεται για πόλεμο. Γι αυτό χαίρεται ιδιαίτερα η υποθιευθύντρια με την προϋπηρεσία του νέου καθηγητή μαθηματικών. Είναι ο Πρεζ, και μπορεί και να βρήκε την κλίση του.

Στο μεταξύ ο προεκλογικός αγώνας για τη δημαρχία φτάνει στην κορύφωση του, και ο Καρκέτι με θλίψη διαπιστώνει ότι η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη. Χρειάζεται ένα θαύμα. Όπως και η πόλη.

Πολύ, πολύ ωραία αρχή.


Tags: The Wire · Κριτική, Σχόλια: Καθόλου σχόλια


Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα

  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια...
    Συμπληρώστε την παρακατω φόρμα για να αποστείλετε ένα.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>