Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

4·Ιούν·2012 Game of Thrones 2×10 “Valar Morghulis”

Η φαντασία και η μαγεία μπαίνουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι, και αυτό είναι υπέροχο.

We’re all liars here. And every one of us is better than you.
Σε μια σεμνή τελετή ο Τζόφρι ανακοινώνει ότι ο παππούς του αναλαμβάνει ως Χέρι του Βασιλιά. Η περιφρόνηση για την όλη διαδικασία από πλευράς Τάιγουιν είναι προφανής από την αρχή της σκηνής, όπου το άλογο του ανακουφίζεται στην είσοδο της αίθουσας. Όμως η συνέχεια είναι συναρπαστική. Ο Σερ Λόρας, φορώντας ακόμα τη στολή του αγαπημένου του Ρένλυ, προσφέρει το χέρι της αδερφή του στον Τζόφρι, ως ένδειξη της συμμαχίας των δύο οικογενειών. Το είχε πει η Μάργκαιρυ ότι θέλει να γίνει βασίλισσα. Ο Τζόφρι την γλυκοκοιτάζει, αλλά αναρωτιέται αν μπορεί να σπάσει την υπόσχεση του στη Σάνσα. Όλοι τον διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο, μια που η υπόσχεση είχε δωθεί πριν την “προδοσία” του Νεντ Σταρκ, άρα όλα καλά.

Η Σάνσα χαίρεται που απαλλάχθηκε από τον ανήλικο ψυχοπαθή, όμως η χαρά της κράτησε πολύ λίγο. Ο Μικροδάχτυλος έσπευσε να την προειδοποιήσει ότι η ακύρωση του γάμου δε σημαίνει ότι ο Τζόφρι δεν μπορεί να την κρατήσει κοντά του και να την κακοποιεί κατά βούληση, μάλιστα με μεγαλύτερη σκληρότητα τώρα που δε θα είναι βασίλισσα. Της προσφέρει τη βοήθεια του για να τη φυγαδεύσει από το Κινγκς Λάντινγκ, όπως είχε κάνει στο προηγούμενο επεισόδιο το Κυνηγόσκυλο. Κάποιον πρέπει να εμπιστευτεί.

These bad people are what I’m good at.
Το χειρότερο απ’όλα είναι ο τρόπος που ευχαριστούν οι Λάννιστερ τον Τύριον για την προσφορά του. Τον πετάνε σε ένα ανήλιαγο δωμάτιο, όπου ενημερώνεται με σκληρότητα για τις εξελίξεις. Πιο γλυκός μαζί του είναι ο Βάρυς. Η ιστορία δε θα γράψει το όνομα του Τύριον, αλλά όσοι ήταν εκεί θα ξέρουν τι έκανε στη μάχη του Μαυροπόταμου, και θα τον τιμούν γι αυτό.

Η σκηνή με τη Σέι είναι συγκινητική, κυρίως επειδή δείχνει πόσο πληγωμένος είναι στ’ αλήθεια ο Τύριον. Μπορεί να είναι μικρόσωμος, σημαδεμένος, αλλά το χειρότερο είναι ότι δε νιώθει ότι αξίζει την ευτυχία. Αρνείται την πρόταση της αγαπημένης του να φύγουν μαζί από αυτό το καταραμένο μέρος. Έχει ανάγκη την οικογένεια του, την πολιτική ίντριγκα, τις δολοπλοκίες. Σε αυτό είναι καλός, αυτό του δίνει ζωή, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Ακόμα και αν ξέρει ότι ήταν η αδερφή του εκείνη που διέταξε τον Σερ Μάντον να τον σκοτώσει στη μάχη.

Where is your God now?
Μετά την ήττα στον Μαυροπόταμο, ο Στάννις περνάει κρίση συνείδησης. Σκέφτεται τους χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους μάταια. Σκέφτεται ότι σκότωσε τον ίδιο του τον αδερφό, και τρελλαίνεται. Τα βάζει με τη Μελισάντρα, την κατηγορεί ότι τον ξεγέλασε με τους θεούς και τα οράματά της, και σχεδόν την πνίγει με τα ίδια του τα χέρια. Ωστόσο έχει ανάγκη να πιστέψει, και πείθεται σχετικά εύκολα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα προδώσει ό,τι έχει ιερό, αλλά τελικά θα ανεβεί στο θρόνο. Το βλέπει και μόνος του μέσα στη φωτιά. I want to believe, που έλεγε και ο Μώλντερ.

Valar Morghulis
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αδυναμία στην Άρυα. Ακόμα και ο Ζάκεν Χ’γκαρ, ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο. Έχοντας εξοφλήσει πια το χρέος, δίνει στο κορίτσι ένα κέρμα, και της λέει ότι όποτε τον χρειαστεί, αρκεί να το δώσει σε οποιονδήποτε από το Μπράαβος και να του πει τη φράση “Βάλαρ Μοργκάλις”. Αλλάζει την εμφάνιση του, και φεύγει.

I don’t serve the Starks. I serve Lady Catelyn.
Γνωρίζουμε λίγο καλύτερα την Μπριέν. Απαντάει στις προποβατόρικες ερωτήσεις του Τζέιμι χωρίς να παρυσύρεται, ενώ θεωρεί χρέος της να θάψει τρεις κοπέλες που βρήκε κρεμασμένες σε ένα δέντρο. Κάνει σαφές ότι η πίστη της βρίσκεται στην Κατ και όχι στους Σταρκ, δολοφονώντας τρεις άντρες του Βορρά για να προστατεύσει την ταυτότητα του Τζέιμι.

What is dead may never die
Το τέλος είναι κοντά για τον Θηον. Ο πατέρας του δεν έστειλε ενισχύσεις, έξω από τα τείχη τον περιμένουν οι σύμμαχοι του Ρομπ, και δεν υπάρχει ελπίδα νίκης. Ο Μέιστερ Λούιν τον συμβουλεύει να το σκάσει και να βρει συντροφιά στη Νυχτερινή Φρουρά. Τα εγκλήματα που έκανε δεν τον χαρακτηρίζουν, αλλά δεν μπορούν και να μείνουν ατιμώρητα. Ο Θήον όμως είναι οριστικά κατεστραμμένος από έλλειψη στοργής, και αρνείται. Δίνει έναν ηρωικό λόγο στους στρατιώτες του για να τους εμπνεύσει να πεθάνουν υπερασπίζοντας το Γουίντερφελ, αλλά ο συμβουλάτορας του τον χτυπάει στο κεφάλι για να τον σταματήσει, και σκοτώνει τον Μέιστερ Λούιν. Είναι το τέλος του Θήον στο Γούιντερφελ, στο οποίο κάποιος βάζει φωτιά.

Ενώ η πόλη φλέγεται, ο Μπραν, ο Ρίκον, ο Χόντορ και η Όσα αποχαιρετούν τον συγκινητικό παππούλη, τον καλύτερο Μέιστερ που γνωρίσαμε μέχρι τώρα στη σειρά. Αφήνουν το σπίτι τους για το Βορρά.

Στο μεταξύ ο Ρομπ παντρεύεται κρυφά την αγαπημένη του.

It’s all a lie.
Η Νταινέρυς μπαίνει στον Οίκο των Αθανάτων για να βρει τα μωρά της. Επιτέλους παίρνει λίγο την κατάσταση στα χέρια της. Ο πύργος είναι γεμάτος μάγια. Σε κάθε δωμάτιο ανοίγεται ένας διαφορετικό κόσμος γεμάτο πειρασμούς. Στο ένα είναι ο Σιδερένιος Θρόνος. Σε ένα άλλο η γη πέρα από το Τείχος. Σε ένα τρίτο ο Καλ Ντρόγκο με το αγέννητο μωρό τους. Χρειάζεται όλη της τη δύναμη για να πείσει τον εαυτό της ότι δεν είναι αλήθεια και πρέπει να εγκαταλέιψει το όνειρο για να συνεχίσει να ψάχνει. Τελικά βρίσκει τα δρακάκια της δεμένα με κάτι χαριτωμένες αλυσιδίτσες. Εμφανίζεται ο Παίατ Πρη και της αποκαλύπτει ότι δεν έχει καμια διάθεση να την αφήσει να φύγει. Η μαγεία επέστρεψε μαζί με τους δράκους, και οι δράκοι αποκτούν δύναμη από εκείνη. Γι αυτό θα μείνουν για πάντα φυλακισμένοι του. Όμως μερικές φλόγες αρκούσαν για να τον σκοτώσουν. Πολύ σύντομο και απογοητευτικό τέλος.

Με τους δράκους δίπλα της, η Ντάνι πάει να κλέψει τον Ζάρο, για να βρει άδειο το πολυδιαφημισμένο θησαυροφυλάκιο. Τον κλειδώνει μέσα και του κλέβει ότι βρίσκει αξίας στο σπίτι για να αγοράσει πλοία να φύγει από το καταραμένο Καρθ.

Time to meet the King-beyond-the-Wall.
Οι δύο αιχμάλωτοι των Άγριων είναι καταδικασμένοι. Καλύτερα ένας παρά δύο, γι αυτό ο Κιουόριν θυσιάζεται. Στήνει ψεύτικο καυγά και αναγκάζει τον Τζον Σνόου να τον σκοτώσει. Τώρα η Ύγκριντ ετοιμάζεται να τον παρουσιάσει στον Μανς Ρέιντερ ως προδότη της Νυχτερινής Φρουράς, και άρα φίλο.

Στο σούπερ φινάλε βλέπουμε τον πραγματικό κίνδυνο. Είναι τα ζόμπι, που έρχονται μαζί με τον Χειμώνα. Τώρα και σε άλογα.

Σημειώστε επίσης:

 • Το κόκκινο πασουμάκι του Παίατ Πρη
 • Το φανταστικό μωρό της Ντάνι μοιάζει με την Σούρι Κρουζ
 • Το άλογο του Τάιγουιν αφήνει μια ηρωική κουράδα στον αίθουσα του θρόνου. Πέρα από το τοίχος τις ψάχνουν για να τις κάψουν και να ζεσταθούν. Ποιητικές αναλογίες.

Χαίρομαι που παρεκκλίνουν από το βιβλίο όσο χρειάζεται ώστε να κάνουν την τηλεοπτική μια εντελώς ανεξάρτητη εμπειρία. Η δεύτερη σαιζόν ήταν μια όαση στην τηλεοπτική μου εβδομάδα, και θα μου λείψει παρά το δύσκολο ξενύχτι της Δευτέρας. Ένας χρόνος είναι πολύς για να περιμένουμε τη συνέχεια.


Tags: Game of Thrones · Κριτική, Σχόλια: 10 Σχόλια


10 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 Smaroula // 5 Ιουνίου, 2012 στις 10:43

  Αντε να δουμε πως θα περασει ενα χρονος για τη συνεχεια.
  Ισως η κορυφαια σειρα που εχω δει τα τελευταια χρονια.(ΗΒΟ εγγυηση ;-))

 • 2 Παντελής // 5 Ιουνίου, 2012 στις 15:37

  Ευτυχώς που υπάρχει το True Blood και το Sons Of Anarchy γιατί πραγματικά ειναι πολύς καιρός ο ένας χρόνος.

 • 3 evi // 5 Ιουνίου, 2012 στις 16:59

  Τώρα που το ανέφερες ρε Παντελή, το sons of anarchy θα συνεχιστεί και 5ο κύκλο?

 • 4 MrPinkEyesV2 // 5 Ιουνίου, 2012 στις 20:09

  Εχω δυο αποριες. παρακαλω καποιος ας μου τις απαντησει.
  1. ποιος και τον winterfell;
  2. γιατι αφησαν τον Stanis ετσι να φυγει ατιμωρητος;

  αυτα τα δυο μου εκαναν σα λογικα αλματα και εξελιξεις που γινονται στο βιβλιο αλλα στη σειρα δεν προλαβαινουμε και τις κοβουμε..

 • 5 MrPinkEyesV2 // 5 Ιουνίου, 2012 στις 20:12

  *ποιος καιει το

 • 6 couchpotato // 6 Ιουνίου, 2012 στις 01:23

  @MrPinkEyesV2 Σωστή απορία το ποιός βάζει φωτιά στο Γουίντερφελ. Στο βιβλίο εξηγείται, φαντάζομαι θα το δούμε στην επόμενη σαιζόν γιατί έχει σημασία. Όσο για τον Στάννις, έδειξε ότι κάποιοι τον φυγάδευσαν.

  @Evi Άσχετο, αλλά ναι.

 • 7 jagg // 6 Ιουνίου, 2012 στις 10:36

  Υποθέτω οτι και ο τρόπος με τον οποίο διαφεύγουν(αν τελικα διεφυγαν) οι Iron Islanders με τον χαζο-Θιον, εχει να κάνει με το ποιός κατεστρεψε το Winterfell ε…??

 • 8 jagg // 6 Ιουνίου, 2012 στις 10:45

  Ασχετο: Επισης, η σκηνή του ηρωικού λόγου του Theon Greyjoy με υποχρέωσε να προβώ στο ίδιο μειδίαμα που είχα και στον ηρωικό λόγο του Samuel Jackson στο Deep Blue Sea… 😉

 • 9 MrPinkEyes // 6 Ιουνίου, 2012 στις 13:49

  @couchpotato αυτο με τον Σταννις το εχασα 🙂 για το αλλο αφου ειναι σημαντικο θα το δουμε! ευχαριστω πολυ!!

 • 10 august // 7 Ιουνίου, 2012 στις 12:46

  ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ; ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΡΟΥΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΖΟΜΠΙ! ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΜΟΙΑΖΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ!!!!
  ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ,Ε;;;

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>