Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

30·Σεπ·2012 Doctor Who 7×05 “The Angels Take Manhattan”

Raggedy man, goodbye.

Το τελευταίο επεισόδιο για την Karen Gillan και τον Arthur Darvill ξεκινάει ειδυλλειακά. Περνούν ένα ήρεμο απόγευμα στο Central Park με τον αγαπημένο τους Ντόκτορ, διβάζοντας και πίνοντας καφέ. Όταν κάτι μωράκια weeping angels έστειλαν τον Ρόρι σε ένα ξενοδοχείο στο Battery Park του 1938, η διάσωσή του αποδείχτηκε προβληματική. Αυτό το ξενοδοχείο έμελλε να γίνει το σπίτι του Ρόρι και της Έιμι μέχρι το τέλος της ζωής τους, σε ένα timeline που δεν μπορεί να προσεγγίσει το TARDIS.

Έχω την εντύπωση ότι όλα έγιναν πολύ βολικά.

 • Οι Ποντζ δεν πεθαίνουν αμέσως.
  • Μένουν μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα.
  • Μόνο ο Ντόκτορ δεν μπορεί να τους δει πια, αφού το TARDIS δεν μπορεί να προσεγγίσει τον τόπο και τον χρόνο που βρίσκονται.
 • Το τέλος ήταν επιλογή τους. Πρώτα του Ρόρι στο χείλος της ταράτσας, και ύστερα της Έιμι που τον ακολούθησε.
 • Η Ρίβερ υπάρχει στο επεισόδιο για να κάνει τη μετάβαση πιο εύκολη. Λέει στον Ντόκτορ να μην ταξιδεύει μόνος του. Εκείνη ενδεχομένως μπορεί ακόμα να επισκέπτεται τους γονείς της.

Το επεισόδιο ήταν περίεργο, το περίμενα πολύ καλύτερο. Προσπάθησε να βάλει πολλά στοιχεία. Φιλμ Νουάρ. Ένα ήρεμο απόγευμα στο Central Park. Ο Ντόκτορ μισεί το τέλος των πραγμάτων. Η Ρίβερ ντετέκτιβ. Οι Weeping Angels. Κάπου χάσαμε την ουσία.

Έχω διάφορα προβλήματα με την ιστορία. Ο Ντόκτορ αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ανίκανος να προστατεύσει τους ανθρώπους του. Πάντα με μπερδεύει το ταξίδι στο χρόνο, οπότε έχω μάθει να δέχομαι τα πάντα. Όμως αυτό το ότι δεν μπορεί να αλλάξει το μέλλον που είναι γραμμένο αν έχει διαβαστεί μοιάζει έμπνευση της στιγμής για να δρομολογήσει τα πράγματα που πρέπει. Έχουν γίνει πιο εξωφρενικά πράγματα στον κόσμο του Doctor Who για να το δεχτώ. Άλλωστε, αν ισχύει αυτό, γιατί να γράψει το βιβλίο η Ρίβερ;

Όμως και πάλι τα δάκρυα έτρεχαν αβίαστα στην τελευταία σκηνή.

Τελικά τίποτα δεν είχε να κάνει με τον Ντόκτορ. Το θέμα ήταν η Έιμι και ο Ρόρι. Το κορίτσι που περίμενε και ο centurion. Θα μείνουν για πάντα μαζί και οι weeping angels θα τρέφονται από τη ζωή τους μέχρι να πεθάνουν. Τι και αν φωνάζει ο Ντόκτορ στην Έιμι να μη φύγει. Είναι η Έιμι και ο Ρόρι.

Τώρα ο Doctor Who θα κάνει ένα διάλειμμα για να πενθήσει, και θα επιστρέψει στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Εκεί θα (ξανα-?)γνωρίσουμε τη νέα companion, Jenna-Louise Coleman.


Tags: Doctor Who · Κριτική, Σχόλια: 3 Σχόλια


3 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 Vasilis // 2 Οκτωβρίου, 2012 στις 20:09

  Ενοχλητική η παρουσία της Ρίβερ.
  Ποιά Ρίβερ είναι και ξέρει όσα ξέρει; Έχουμε δεί και την γέννηση της και το θάνατο της και λογικά δεν θα έπρεπε να μπορεί να ξαναεμφανιστεί στη σειρά.
  Wibbly Wobbly Timey Wimey…

 • 2 dunno // 2 Οκτωβρίου, 2012 στις 21:38

  εγώ δε βρήκα ψεγάδια στο επεισόδιο αυτό, κι εκτός από βαθιά συναισθηματικό, το βάζω στα καλύτερα της σειράς!

  -όταν στο μέλλον διαβάζεις κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν, σημαίνει ότι είναι fixed point και γράφτηκε επειδή στο ξετύλιγμα του timeline δεν μπορεί να αλλάξει ό,τι συνέβη. αν θεωρητικά το βιβλίο μιλούσε για το θάνατο του rory χωρίς να το διαβάσει κανείς, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στο χρόνο, να τον σώσουν και να μην γραφτεί ποτέ στο βιβλίο ο θάνατος. άρα αν υποθετικά είμαστε πάλι στο παρόν με το βιβλίο στα χέρια μας, δεν περιέχεται πουθενά θάνατος του rory.οι αρχές του time traveling δεν παραβιάστηκαν σ’αυτό το επεισόδιο

  – όσο για τη river, όσο υπάρχουν κεφάλαια που έχει ζήσει εκείνη κι όχι ο doctor δε μπορεί να εξαφανιστεί. μόνο όταν τα δύο timeline τους ταυτιστούν (από άψοψη αριθμού συναντήσεων και εμπειριών) τότε μόνο δε θα μπορεί να υπάρξει νέα προσθήκη στην ιστορία τους και το τελευταίο που θα μένει θα είναι ο θάνατος.

 • 3 dunno // 2 Οκτωβρίου, 2012 στις 21:47

  επίσης η river γράφει το βιβλίο επειδή ο doctor της μιλά γι αυτό άρα πρέπει να συμβεί. αν δεν της έλεγε τίποτα δεν θα το έγραφε κι ο doctor στο μέλλον δεν θα το είχε στα χέρια του. η αρχή είναι ότι δεν γίνεται να εμφανιστεί κάτι στο παρόν αν στο παρελθόν δεν έχει φυτεφθεί το αντίστοιχο ερέθισμα.

  αντίστοιχα η river διάβαζε μηνύματα του doctor στα βάζα γιατί ο ίδιος ταξίδεψε στη δημιουργίας του και τα παρήγγειλε έτσι χωρίς αυτό να συμβαίνει αυτό με τη σειρά που ξεδιπλώνεται το επεισόδιο.

  κάθε επέμβαση ξεκινά αυτομάτως ένα καινούργιο timeline, από το σημείο της επέμβασης κι έπειτα.

  η Νέα Υόρκη στην αρχή του επεισοδίου δε βρίσκεται στο ίδιο timeline με τη Νέα Υόρκη του ’30 μόνο και μόνο από τη στιγμή που o doctor γυρίζει πίσω κι αλλάζει πράγματα. το αρχικό timeline εγκαταλείπεται και κινούμαστε σε καινούργιο.

  τέτοιες αλλαγές γίνονται όμως μόνο κινούμενοι από το παρελθόν προς το μελλον. κι όχι το ανάποδο. γι’αυτό λοιπόν πάλι δεν αλλάζει ο θάνατος του rory όταν έχει διαβαστει στο παρόν.αν άλλαζε θα ήταν σαν ο doctor κι η amy να μην είχαν υπάρξει ποτέ στη νέα υόρκη του σήμερα διαβάζοντας το βιβλίο. πράγμα αδύνατον

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>