Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

18·Ιαν·2014 Είδα τον πιλότο: True Detective

Η νέα σειρά του HBO λέγεται True Detective και έχει αρκετές ιδιομορφίες. Ο Nic Pizzolatto έχει γράψει ολόκληρο το σενάριο, κάθε γραμμή και κάθε διάλογο, και ο Cary Fukunaga είναι ο σκηνοθέτης όλως των επεισοδίων. Τα οχτώ επεισόδια που αποτελούν την πρώτη σαιζόν ακολουθούν μια υπόθεση που θα ολοκληρωθεί σε αυτό το διάστημα. Αν υπάρξει συνέχεια θα αφορά κάτι διαφορετικό, με άλλους πρωταγωνιστές, στο δρόμο που χάραξε το American Horror Story.

Πρωταγωνιστούν ο Μάθιου Μακόναχι και ο Γούντι Χάρελσον ως ντετέκτιβ Χαρτ και Κόουλ. Βρισκόμαστε στη Λουιζιάνα του 1995, και την αρχή της συνεργασίας των δύο ντετέκτιβ. Καλούνται να ερευνήσουν τη δολοφονία μιας κοπέλας της οποίας το πτώμα βρίσκεται τοποθετημένο με τρόπο που παραπέμπει σε κάποιου είδους τελετουργικό. Οι έρευνες διακόπτονται από σκηνές από το 2012, όπου ο Μάρτιν Χαρτ και ο Ραστ Κόουλ διηγούνται ο καθένας χωριστά τι θυμούνται από την υπόθεση. Ο λόγος αποκαλύπτεται στο τέλος του πιλότου.

Είναι πολύ καλογυρισμένο, με σαφή ταυτότητα, εικόνα, και γλώσσα. Η αφήγηση έχει δομή και σκοπό. Η σιγουριά που αισθάνθηκα παρακολουθώντας το True Detective μου θύμισε την πρώτη σαιζόν του Justified. Εκτιμώ επίσης το γεγονός ότι δεν είναι πολύ επεξηγηματικό και αφήνει το θεατή να γεμίσει να σκεφτεί και να γεμίσει τα κενά.

Η ερμηνεία του Μακόναχι είναι μαγευτική, όπως συνηθίζει τελευταία και στην κινηματογραφική του καριέρα. Έχει και υλικό να δουλέψει, αφού ο χαρακτήρας του είναι αν μη τι άλλο περίπλοκος. Είναι πληγωμένος από τη ζωή, αυτοκαταστροφικός, ζει σχεδόν στο περιθώριό της, και οι κοινωνικές τους συναναστροφές είναι περιορισμένες. Από την άλλη και ο Χάρελσον παίζει τον συνεπή επαγγελματία και οικογενειάρχη με τη γνωστή του ποιότητα.

– There’s all kinds of ghettos in the world
– It’s all one ghetto, man. Giant gutter in outer space.

Η εικόνα των δύο ντετέκτιβ με 17 χρόνια απόσταση μας κάνει να αναρωτηθούμε τι μεσολάβησε, τόσο επαγγελματικά όσο και στη σχέση τους, και αυτά είναι ερωτήματα που σίγουρα θα απαντηθούν.

Όπως λέει και το βίντεο, η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι τόσο ιδιαίτερη, που αναρωτιέσαι αν πρόκειται για αληθινό μέρος. Αυτό αφορά η αγαπημένη μου ατάκα από το επεισόδιο, από τα χείλη του Μακόναχι:

This place is like someone’s memory of the town, and the memory is fading.

Το True Detective είναι από τις σειρές που χρειάζεται κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να τις αντιμετωπίσεις. Δεν είναι εύκολη. Από την άλλη μοιάζει ιδανική για μαραθώνιο (Τι είναι ένα οχτάωρο; Μια Κυριακή). Όποιον τρόπο και αν επιλέξει κανείς να το προσεγγίσει, προτείνω να το κάνει.

Λόγω σκληρών εικόνων δεν είναι κατάλληλο για ανηλίκους.


Tags: True Detective · βίντεο · Είδα τον πιλότο, Σχόλια: 1 Σχόλιο


1 Σχόλιο μέχρι τώρα

  • 1 αντι // 19 Ιανουαρίου, 2014 στις 14:46

    περιμενω sherlock. ok μπορει να μη μας εδωσε κατι απο νεο κακο αλλα ηταν τοσο καλο κ τοσο αστειο.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>