Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

21·Ιαν·2014 Να ένας σοφός

Η stand up comedy είναι δύσκολο είδος όχι μόνο για όποιον το κάνει, αλλά και για εκείνον που το παρακολουθεί. Χρειάζεται δοκιμές, υπομονή και εκπαίδευση, και κυρίως να μην αποθαρρύνεσαι από τα δείγματα που δε σου ταιριάζουν. Θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει στον Έλληνα γιατί έχει παράδοση στην κωμωδία και είναι και ανέξοδο. Όμως θέλει και δουλειά και πειθαρχία που λίγοι διαθέτουν. Ένας τέτοιος είναι ο Λάμπρος Φισφής. Tο σπούδασε το πράγμα στην Ολλανδία (στην ομάδα από όπου έχει περάσει και ο Σεθ Μάγιερς), όργωσε για λίγο την Ευρώπη και επέστρεψε στην Ελλάδα να συνεχίσει την καριέρα του δημιουργώντας ουσιαστικά την αγορά που θέλει να κατακτήσει. Κάνει improv και stand up και γράφει σενάρια, και όλα αυτά με τον αέρα του ανθρώπου που το παλεύει μεθοδικά.

Αυτόν τον καιρό παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική παράσταση stand up comedy με τίτλο “Να ένας σοφός”. Έγινε πλέον τριάντα χρονών, και μας διηγείται τι έχει μάθει, τι έχει αλλάξει, αλλά και τι παραμένει ακριβώς ίδιο. Τα θέματά του έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, εμπειρίες και παραστάσεις που μας είναι αναγνωρίσιμες.

Αυτό που εκτιμώ στον Φισφή είναι ότι είναι καλός μηχανικός. Ξέρει να κατασκευάζει αστεία, να τα ενώνει, και να φτιάχνει μια δομή που καταλήγει σε παράσταση με συνοχή. Μόνος στη σκηνή, κάνει τον κόσμο να γελάει για δύο ώρες, γάργαρα και πολύ, και είναι sold out κάθε βράδυ. Απλά χρειάζεται μεγαλύτερο θέατρο.

Εγώ γενικά προτιμώ τις “μη συμμετοχικές” παραστάσεις. Κάνω τη φοβερή θυσία να βγω από το σπίτι μου, να οδηγήσω, να βρω να παρκάρω, περιμένω τουλάχιστον να μη χρειαστεί να δουλέψω για τη διασκέδαση μου. Θέλω να τη βρω έτοιμη. Ίσως φταίει που έχω δει κάποιους κωμικούς να εξευτελίζουν το κοινό τους. Ο Φισφής όχι μόνο δε φέρνει το κοινό σε δύσκολη θέση, αλλά τις στιγμές που του απευθύνει το λόγο ενεργοποιείται η εκπαίδευσή από τον αυτοσχεδιασμό, και απογειώνεται. Τελικά έχει μεγάλη γοητεία του το off script.

Ο κόσμος που τον ακολουθεί θα χαρεί να μάθει ότι το 70% του υλικού είναι καινούριο, και έχει κρατήσει και κάποια κλασσικά αγαπημένα. Δε θα μπορούσε για παράδειγμα να μη σχολιάσει το όνομά του.

Τώρα που είναι αρχή υπάρχει ένα οργανωτικό θεματάκι με τα εισιτήρια και τις κρατήσεις, που με διαβεβαίωσαν ότι θα λυθεί. Όπως είπαμε το θέατρο γεμίζει ασφυκτικά, γι αυτό σας προτείνω να πάτε νωρίς.

Θέατρο Άβατον
Ευπατριδών 3, Γκάζι
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μέχρι το Πάσχα

Μια άλλη παράσταση stand up comedy που έχω δει είναι αυτή. Εύχομαι στον Λάμπρο να φτάσει εκεί.


Tags: διάφορα, Σχόλια: 1 Σχόλιο


1 Σχόλιο μέχρι τώρα

  • 1 Η // 13 Μαρτίου, 2015 στις 06:05

    Ωραία γράφεις προσωπικά,
    αν έγραφες και το ονοματάκι σου΄κάτω από κάθε άρθρο, θα μας βόλευε ιδιαίτερα..

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>