Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

4·Μαρ·2014 Ο τέταρτος τοίχος στο House of Cards και άλλα παραδεγματα

Πολύ συχνά στο House of Cards ο Κέβιν Σπέισι στρέφει το βλέμμα του στην κάμερα και απευθύνεται στους θεατές. Είναι ο μοναδικός μέσα στη σκηνή που αντιλαμβάνεται την παρουσία μας, και συχνά μας απευθύνει το λόγο. Το βλέμμα του Σπέισι είναι τόσο βαρύ, που δεν μπορείς να κοιτάξεις μακριά.
4thwall-houseofcards

Αυτό το λένε “γκρέμισμα του τέταρτου τοίχου”, και ο όρος προέρχεται από το θέατρο. Η σκηνή έχει τρεις τοίχους ενώ ο τέταρτος είναι φανταστικός, εκεί που κάθεται το κοινό. Είναι τεχνική που δίνει σε μια σκηνή τη γνώση του έξω κόσμου. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αρκετούς από τους οποίους βρίσκουμε για παράδειγμα στο Community. Το να κοιτάξει ο ηθοποιός την κάμερα και να απευθυνθεί στο κοινό γίνεται αρκετά σπάνια, και κυρίως στην κωμωδία. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Στην παιδική σειρά Saved by the Bell ο πρωταγωνιστής Ζακ Μόρις συνήθιζε να ζητάει τάιμ-άουτ, που πάγωνε τη σκηνή και του έδινε χρόνο να μιλήσει στο κοινό.

4wall-savedbythebell

Παρόμοια τακτική ακολουθούσε και το Malcolm in the Middle. Ο Μάλκολμ μας μιλάει και μας εξηγεί, δίνοντας τη δική του οπτική στα πράγματα και στη σειρά ένα στοιχείο διαφορετικότητας.

4wall-malcolm

Στο επεισόδιο History vs Mystery του How I Met Your Mother η Ρόμπιν δείχνει τον Τεντ και μας λέει “Do you believe this guy?”
4wall-himym

Η Λιζ Λέμον μας εύχεται για του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια φαρμάκων που στο επεισόδιο Anna Howard Shaw Day την έκαναν να φαντάζεται τους παλιούς της εραστές να δουλεύουν στο γραφείο του οδοντιάτρου της με τζαμαϊκανή προφορά.
4wall-30rock2

Το επεισόδιο Spin the Bottle του Angel είχε ως αφηγητή τον Λορν. Το κοινό του ακούγεται κάτω από τη σκηνή, ωστόσο λίγο πριν το τέλος κοιτάζει την κάμερα και μοιάζει να εστιάζει τα κόκκινα μάτια του σε εμάς όταν προειδοποιεί να είμαστε ασφαλείς και να μείνουμε μακριά από τη μαγεία.

4wall-angel

Στο αρχείο του Doctor Who βρίσκουμε το The Caves of Androzani. Εκεί ο κακός της υπόθεσης στρέφεται συχνά προς την κάμερα και μας εξηγεί τι συμβαίνει, δίνοντας μια θεατρικότητα στη σκηνή. Λέγεται ότι επρόκειτο για παρεξήγηση του ηθοποιού και όχι σκηνοθετική οδηγία, όπως το κράτησαν μέσα στο επεισόδιο.

4thwall-doctorwho1

Το The Caves of Androzani ήταν επεισόδιο αναγέννησης. Στο τέλος πεθαίνει ο Ντέιβιντσον και ο Doctor παίρνει τη μορφή του Κόλιν Μπέικερ. Ο νέος μοιάζει στριμμένος, και μας λέει “Change, my dear. And it seems not a moment too soon“. Απευθύνεται στην Τόρι αλλά και σε εμάς, και μας κοιτάζει με απέχθεια.

4thwall-doctorwho2

Στη μοντέρνα εποχή του Doctor Who και το επεισόδιο Asylum of the Daleks, η Όζγουιν λίγο πριν πεθάνει κοιτάζει με νάζι την κάμερα και λέει “Run you clever boy, and remember”. Αυτή η φράση αποκτά μεγάλη σημασία στα επόμενα επεισόδια.

4wall-doctorwho3

Και τελειώνουμε με λίγο ακόμα 30 Rock. Ο Τζακ και η Λιζ διαφημίζουν ανεπαίσχυντα τη Verizon και στο τέλος η Τίνα Φέι στρέφεται στην κάμερα και λέει “Can we get our money now, please?

4wall-30rock1

 


Tags: 30 Rock · Angel · Doctor Who · House of Cards · How I Met Your Mother · διάφορα, Σχόλια: 5 Σχόλια


5 Σχόλια μέχρι τώρα

 • 1 aris // 4 Μαρτίου, 2014 στις 23:02

  Και στο modern family δεν το κάνουν αυτό συνέχεια σε κάθε επισόδειο που είναι σα να τους παίρνουν συνέντευξη;

 • 2 Zoe // 5 Μαρτίου, 2014 στις 00:56

  το κάνει και ο Μπέζος 🙂

 • 3 couchpotatogr // 5 Μαρτίου, 2014 στις 11:19

  @aris: Ναι, το “ψεύτικο ντοκιμαντέρ” είναι επίσης ένας τρόπος.

 • 4 blackstraw // 5 Μαρτίου, 2014 στις 16:39

  και στο House of Lies το έχουνε ψωμοτύρι….

 • 5 Μηνύματα στους πίνακες του Community — Couchpotato.gr // 11 Μαρτίου, 2014 στις 15:24

  […] Αλήθεια είναι. […]

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>