Couchpotato.gr

Couchpotato.gr

13·Απρ·2015 Game of Thrones 5×01 “The Wars to Come”

I am done with Westeros and Westeros is done with me.

got-5x01

Ο θάνατος του Τάιγουιν φέρνει τριγμούς στην οικογένεια και στο βασίλειο. Δεν υπάρχει πλέον ο ισχυρός άντρας πίσω από το αγόρι-βασιλιά, και αυτό είναι κάτι που σίγουρα πολλοί θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν. Για την ώρα η Σέρσεϊ σκέφτεται μόνο την εκδίκηση, και ρίχνει όλο το φταίξιμο στον Τζέιμι που υποστήριζε τον Τύριον όλη του τη ζωή.

Η Σέρσεϊ είναι αποδυναμωμένη και φοβισμένη. Η πρώτη σκηνή του επεισοδίου είναι ένα χαρακτηριστικό φλασμπακ, όπου ως κοριτσάκι είχε μάθει το μέλλον της από μια μάγισσα. Η πρόβλεψη έλεγε ότι θα παντρευτεί τον βασιλιά, θα κάνει τρία παιδιά (ενώ ο άντρας της είκοσι) και θα αντικατασταθεί από ένα πιο νεαρό μοντέλο. Τα παιδιά της θα έχουν χρυσά μαλλιά και χρυσά σάβανα. Βλέποντας την προφητεία να επιβεβαιώνεται, ο πανικός μεγαλώνει.

Στην κηδεία εμφανίζονται διάφοροι συγγενείς, ανάμεσα τους και ο ξάδερφος Λάνσελ (που κοιμόταν με τη Σέρσεϊ στην αρχή της σειράς). Πλέον έχει βρει τη θρησκεία και είναι σε ένα τάγμα (αίρεση;) που λέγονται Σπουργίτια. Της ζητάει συγνώμη για το παρελθόν τους, και κάνει και μια νύξη για το θάνατο του Ρόμπερτ που η Σέρσεϊ δε θέλει ούτε να ακούσει.

Ο Τύριον και ο Βάρυς καταλήγουν στο Πέντος, όπου συζητούν σε ειδυλλιακές συνθήκες για το μέλλον τους. Ο Βάρυς ισχυρίζεται ότι ο φίλος του έχει σημαντικές πολιτικές ικανότητες, και στις υπάρχουσες συνθήκες είναι απαραίτητο να βοηθήσει να τελειώσει ο πόλεμος. Μια που ρεαλιστικά ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να καθήσει στο θρόνο, αρκεί να βρει έναν μνηστήρα του για να πιστέψει ξανά. Ή μια. Ο Βάρυς πιστεύει ότι η Νταινέρυς είναι η λύση, και θέλει να ταξιδέψουν στη Μηρήν να τη γνωρίσουν.

Για την ώρα τα προβλήματα της Νταινέρυς στη Μηρήν έχουν όνομα, και είναι Οι γιοί της Άρπυιας.

Ο Μπέιλις και η Σάνσα, φέρνουν τον ορφανό πια Ρόμπιν στον γείτονα Λόρδο Ρόυς και τον αφήνουν εκεί. Ο δικός τους προορισμός τους είναι άγνωστος. Κάπου στα δυτικά.

Μετά την τρομερή μάχη στο Τείχος, ο Μανς Ρέιντερ είναι αιχμάλωτος. Το σχέδιο του Στάννις είναι να πάρει τον Βορρά από τον Ρους Μπόλτον, και γι αυτό χρειάζεται μαζί του τους Άγριους. Υπόσχεται να τους δώσει γη να ζήσουν στο Βασίλειο μόλις τελειώσουν όλα. Διαφορετικά θα καεί στην πυρά. Το μήνυμα μεταφέρει ο Τζον Σνόου, για να πάρει την αναμενόμενη άρνηση. Οι Άγριοι τον ακολουθούν γιατί τον σέβονται, κάτι που θα χανόταν σε περίπτωση συμφωνίας τέτοιου είδους. Έτσι έρχεται η ώρα της δημόσιας εκτέλεσης. Τη φωτιά ανάβει η Μελισσάντρα. Ο Μανς καίγεται ζωντανός και κρατιέται να μην ουρλιάξει. Τον απαλλάσσει από το μαρτύριο το βέλος του Τζον Σνόου.

Είναι μια πολύ καλή πρεμιέρα της σαιζόν. Πλέον έχει ξεφύγει η υπόθεση από τα βιβλία που έχω διαβάσει (ναι, έχω μείνει πίσω) και αυτό μου δίνει νέο ενδιαφέρον. Οι συμπράξεις ηρώων που τόσα χρόνια δρούσαν ανεξάρτητα είναι θετική εξέλιξη. Ειδικά η εμφάνιση του Στάννις στο Μαύρο Κάστρο δίνει νέα πνοή στον συνήθως ξενέρωτο Τζον Σνόου.

Λίγη ακόμα στιχομυθία Τύριον/Βάρυς:

– Do you know what it’s like to stuff your shit through one of those airholes?
– No, I only know what it’s like to pick up your shit and throw it overboard.


Tags: Game of Thrones · Κριτική, Σχόλια: Καθόλου σχόλια


Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα

  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια...
    Συμπληρώστε την παρακατω φόρμα για να αποστείλετε ένα.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>